ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre perspectivele sectorului de utilităţi, maximele de la BVB şi relaţia emoţie-fundamente. Irina Răilean, analistă: Investitorii îşi asumă riscuri tot mai mari. Cred însă că suntem deconectaţi de realitate

09.06.2025, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

 „Avem o creştere economică stagnantă, avem deficite bugetare şi de cont curent şi o absorbţie slabă a fondurilor europene“, atrage atenţia analista.

În cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitată Irina Răilean, analistă pe piaţa de capital, care a discutat despre potenţialul de creştere al companiilor de utilităţi, recordurile înregistrate de indicii locali şi decalajul dintre creşterile bursiere şi fundamentele financiare.

„Văd o oarecare decuplare faţă de realitatea economică şi mersul Bursei. Este adevărat că avem maxime istorice, dar avem şi un optimism oarecum nejustificat; este un apetit speculativ considerabil, investitorii îşi asumă riscuri mai mari, investind într-o piaţă care, chiar dacă nu este în recesiune, dă semnale că se apropie nişte pericole“, spune ea.

Săptămâna trecută, indicele de referinţă BET – din care fac parte cele mai lichide 20 de companii de la Bursa de Valori Bucureşti – a depăşit precedentul maxim de 18.750 de puncte din 18 iulie 2024, după un avans de circa 13% în ultima lună. Evoluţia a venit atât pe fondul victoriei obţinute de independentul Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale, cât şi pe cel al sezonului distribuirii de dividende.

„Vorbim însă despre rezultatele financiare la trimestrul I, care în mare parte sunt cu evoluţii negative sau descrescătoare ale profiturilor nete“, continuă Irina Răilean.

Doar un sfert dintre cele 20 de societăţi din structura BET au raportat creşteri ale profitabilităţii în primele trei luni ale anului, unii emitenţi înregistrând scăderi şi de 60-70%. Acesta este contextul în care BET afişează acum o apreciere de 13% de la începutul anului, peste dinamica de 8% a indicelui paneuropean Stoxx 600 şi creşterea de 1% a S&P 500.

„Pe de altă parte, nici la nivel macroeconomic nu stăm extraordinar, avem o creştere economică stagnantă, avem deficite bugetare şi de cont curent şi o absorbţie slabă a fondurilor europene. Am avut inclusiv o criză politică pe care am depăşit-o, dar părerea mea este că, într-adevăr, suntem deconectaţi de realitate.“


BVB Arena este programul prin care Bursa de Valori București (BVB) pune în lumina reflectoarelor companii antreprenoriale cu viziune și ambiție de a face performanță și de a deveni motoare ale economiei românești.

Între 28 aprilie - 31 mai, se desfășoară etapa de nominalizări ale companiilor pentru a intra în ediția BVB Arena 2025.

Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!

Intră în Arena BVB. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent