ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Răzvan Popescu, CEO, Romgaz: Emisiunea inaugurală de obligaţiuni a companiei, de 500 milioane de euro, programată pentru septembrie. Listarea, la bursa de la Luxemburg, titlurile putând fi paşaportate la Bucureşti. Politica de dividende trebuie să fie echilibrată

12.07.2024, 00:07 Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu

Cel mai probabil, emisiunea inaugurală va fi denominată în euro În continuare, compania va stabili maturitatea obligaţiunilor Romgaz a obţinut de la Fitch un rating „BBB-“ cu perspectivă stabilă şi lucrează cu unele dintre cele mai mari bănci pentru emisiune, precum Citi şi JPMorgan  Necesarul de finanţare ce trebuie atras din surse externe pentru Neptun Deep şi alte proiecte, între 8 şi 11,5 mld. lei.

Emisiunea inaugurală de obliga­ţiuni a Romgaz (simbol bursier SNG), de 500 de milioane de euro dintr-o finanţare de 1,5 miliarde pe trei ani, în principal pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră, este programată pentru luna septembrie a acestui an şi va mai permite societăţii să susţină inclusiv zăcămintele de la Caragele, parcul fotovoltaic şi planurile viitoare de decarbonizare, spune Răzvan Popescu, CEO-ul companiei de stat.

Iniţial, primul termen al acestei emisiuni inaugurale era luna iulie, însă Răzvan Popescu menţionează că producătorul şi furnizorul de gaze naturale vrea să treacă mai întâi peste perioada concediilor din vară şi să anunţe rezultatele financiare aferente primului semestru din an; raportul va fi publicat la BVB pe 14 august.

„Pentru un astfel de prospect de emisiune este nevoie de multă muncă atât din partea companiei Romgaz,  cât şi din partea băncilor şi consultanţilor cu care lucrăm, însă suntem încrezători că vom reuşi să ne ţinem de acest timeline şi să emitem spre finalul lunii septembrie. Vom vedea şi apetitul pieţei. Evident că benchmarkul nostru vor fi bondurile emise de către statul român. Acum trebuie să stabilim exact care va fi şi maturitatea acestor obligaţiuni“, spune Răzvan Popescu.

Şeful companiei incluse în indicele BET, cu o evaluare bursieră de 23 de miliarde de lei, a fost prezent la ediţia de joi, 11 iulie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

La finele lunii mai, Romgaz a declarat că necesarul de finanţare ce trebuie atras din surse externe între 2024 şi 2024 dezvoltarea Neptun Deep şi alte proiecte este cuprins între 8 miliarde şi 11,5 miliarde de lei. Pentru prima emisiune de obligaţiuni, compania lucrează cu JPMorgan, BT Capital Partners, Citi, Erste, Raiffeisen şi UniCredit.

„Moneda este de asemenea în euro sau lei, dar probabilitatea să fie în euro este mai ridicată datorită ratelor de dobândă mai scăzute în euro. Termenul trebuie să fie unul mai scurt decât cel maxim acceptat. Ne uităm aici momentan între cinci şi şapte ani. Depinde foarte mult şi de benchmark, de condiţiile de piaţă din septembrie.“

Vorbind pe marginea dividendelor distribuite de companie, Răzvan Popescu spune că politica de remunerare a acţionarilor Romgaz trebuie să fie una echilibrată, luând în calcul atât investiţiile mari pe care compania le derulează în următorii ani, cât şi păstrarea unui grad solid de recompensare a investitorilor.

„Datorită dimensiunii şi faptului că ne dorim ca Romgaz totuşi să acceadă pe pieţele internaţionale de datorie, dimensiunea totală fiind de 1,5 miliarde de euro, listarea iniţială va fi pe piaţa de la Luxemburg. Urmează să existe probabil o «paşaportare» pe piaţa de la Bucureşti“, continuă reprezentantul Romgaz.

În acest moment , investitorilor de retail nu le este alocată o parte din finanţare, cel puţin nu pe piaţa primară, mai spune el.

„Evident, ei vor avea acces prin băncile la care vor avea acces şi fondurile de investiţii. De asta vrem să le listăm şi pe BVB. Pe piaţa principală încă nu ne-am gândit să facem o abordare pentru că investitorii persoane fizice au acces la titlurile Fidelis, care dau o dobândă foarte bună (...) Nu am stabilit încă, dar standardul este de minim 100.000 de euro un tichet“

În primă instanţă, compania vrea să observe interesul investitorilor, dacă vor fi doar instituţionali sau dacă va exista interes inclusiv din partea mediului de retail.

Pe de altă parte, planul de investiţii al Romgaz, care se axează pe următorii trei ani, spune că, la finele acestui interval de timp, compania va avea un proiect Neptun Deep operaţional, cu o creştere semnificativă a producţiei de gaze naturale, cu cel puţin un parc fotovoltaic funcţional şi cu foraje începute la Caragele, în judeţul Buzău, adaugă CEO-ul.

„Chiar am finalizat prima sondă forată în Caragele şi a fost legată la sistemul naţional de transport (...) Mai departe vom vedea cum evoluează piaţa, care încă nu şi-a revenit după întreaga mişcare de preţuri ce a avut loc acum 2 ani. Vedem o stabilitate în piaţă şi a preţurilor, dar piaţa încă nu este calmă şi am văzut că orice ştire negativă poate duce la modificarea preţului gazelor şi a energiei electrice“, a declarat Răzvan Popescu pentru ZF.

Acţiunile Romgaz se tranzacţionează în creştere cu 17% de la începutul anului şi 43% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 500 de milioane de lei, respectiv aproape 1 miliard de lei. Compania este controlată în proporţie de 70% de statul român prin Ministerul Energiei.

În T1/2024, grupul a avut un profit net de 1,2 miliarde de lei, cu 28% mai mare decât în primele trei luni de anul trecut. Cifra de afaceri s-a redus cu 22%, la 2,3 miliarde de lei, arată raportul trimestrial.

Romgaz şi-a bugetat pentru 2024 venituri totale de 7,65 miliarde de lei, în scădere cu 9% faţă de estimările iniţiale lansate de societate. Profitul brut vizat este de 2,34 miliarde de lei, cu 22% mai mic decât primul BVC de anul acesta.

 

Ce a mai declarat Răzvan Popescu pentru ZF

► Despre bugetul rectificat. Modificările au venit de la impactul semnificativ pe venituri pe care compania l-a avut odată cu modificarea preţului reglementat la vânzarea de gaze naturale. Acesta a scăzut de la 150 lei la 120 lei pentru furnizorul consumatorului casnic, cât şi pentru producătorii de energie termică.

► Despre obligaţiuni. Nu este un project bond, deci nu sunt bonduri dedicate exclusiv Neptun Deep. Evident că banii vor fi distribuiţi luând în calcul şi optimizarea fiscală pe care o vom face în cadrul companiei, pentru că în acest moment Romgaz Black Sea este  finanţat în totalitate de către Romgaz.

► Despre acţionari şi MCS. Evident că investitorii de retail au acţiunea Romgaz, care este un mod de a lua expunere asupra proiectului Neptun Deep. Cred că a ajutat foarte mult şi majorarea de capital social pe care am operat-o la finalul lunii mai, aceasta fiind, din câte ştiu eu, cea mai mare majorare de capital de pe BVB.

► Alte planuri. În acest moment luăm calcul implementarea unui proces de automatizare la sonde, de senzori de presiune, un program SCADA integral, cât şi un program de evaluare a emisiilor de metan şi de intervenţii şi mitigarea acestora în linie cu reglementările europene ale Metal Emitions Act.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent