ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. De ce a scăzut lichiditatea? Pentru că investitorii ţin bani pentru Hidroelectrica. De ce a eşuat Agricover? Pentru că lumea se pregăteşte de IPO-ul Hidroelectrica. Marius Alexe, investitor: Cum în Biblie, răspunsul este mereu Dumnezeu, răspunsul pe Bursă este mereu Hidroelectrica

07.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Nivelul slab al lichidităţii, influenţat inclusiv de lipsa Contrapărţii Centrale (CCP), prin care investitorii pot obţine randamente mizând pe scăderile societăţilor listate.

În ultima perioadă, investitorii şi analiştii tind să pună mult anticipata listare a Hidroelectrica la baza aproape fiecărei probleme întâmpinate de Bursa de Valori Bucureşti, indiferent că este vorba de nivelul slab de lichiditate de pe piaţă, lipsa listărilor de anul acesta – o singură companie a debutat cu acţiuni la BVB în primele cinci luni – sau primul eşec al unei oferte publice iniţiale (IPO) din ultimii zece ani, spune Marius Alexe, investitor pe piaţa locală de capital.

„Cum în Biblie, răspunsul este mereu Dumnezeu, răspunsul pe Bursă este mereu Hidroelectrica. Ne tot întrebăm de ce a scăzut lichiditatea – răspunsul este că investitorii ţin banii pentru Hidroelectrica.“

„De ce a picat plasamentul Agricover? La fel, investitorii aşteaptă Hidroelectrica. De ce a crescut acţiunea BVB? Pentru că investitorii anticipează comisioane mari din listarea Hidro. Toate aceste răspunsuri cred că sunt însă greşite”, spune Marius Alexe, prezent la ediţia din 6 iunie a ZF Deschiderea de Astăzi.

Pe lângă exit-ul din producătorul de sisteme pluviale Raiko (simbol bursier RKOT), portofoliul investitorului a rămas aproape neschimbat în ultimul timp, cu aceleaşi deţineri la compania de evaluare Appraisal & Valuation (APP) şi retailerul de materiale de construcţii MAM Bricolaj (MAM). Cele mai mari participaţii rămân însă cele la producătorul de lactate Bonas Import-Export (BONA) şi Norofert (NRF), producător de inputuri pentru agricultură ecologică, farming ecologic şi trading cu cereale, companii unde este implicat direct în consiliile de administraţie.

„Lichiditatea s-a dus de foarte mult timp în jos şi, întrucât este o bursă în scădere, neexistând contraparte centrală, investitorii nu au în ce investi pe scădere ca să facă randamente. Mai este şi cazul în care foarte mulţi au rămas blocaţi pe nişte companii şi refuză să marcheze acele pierderi, deci nu mai au cu ce să investească. În plus, avem pierderea de încredere datorată unor plasamente total neoneste cu piaţa”, continuă investitorul.

 

Alte afirmaţii:

Eşecul Agricover este foarte descurajant pentru mine ca investitor pentru că nu am putut duce acest plasament pe bursă şi cred că descurajează şi alte companii care tot amână momentul venirii. Văzând insuccesul Agricover, se vor gândi iarăşi dacă pot avea sau nu succes.

În cazul Agricover s-a făcut un calcul greşit. Acţiunea BVB nu cred că a crescut din acest motiv al listării Hidroelectrica, ci pentru că în toamnă avem alegeri şi anumite persoane au nevoie de voturi şi de aceea cumpără acţiunea BVB. Aşa cum unii aşteaptă a doua venire a lui Iisus, aşa se aşteaptă şi listarea Hidroelectrica.

În 2020 era un moment istoric pentru BVB, care devenea atunci piaţă emergentă, câteva companii intrând în nişte indici importanţi. Ne aşteptam la schimbări foarte mari. într-adevăr, au fost schimbări, iar iată că suntem mai rău acum decât în 2020 dacă ne uităm la lichiditate şi interesul investitorilor.

 

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent