♦ „Suntem într-un carusel care are o rotaţie mai largă şi încercăm să fim prezenţi în joc şi să avem şanse reale de a obţine randamente ridicate“ ♦ Bursa locală, dinamică de trei ori mai mică decât media la nivel european în prima lună a anului.
Anul acesta ar putea aduce randamente atractive în ceea ce priveşte acţiunile companiilor de creştere şi celor care susţin tranziţia către o economie bazată pe energie verde, investitorii rămânând între timp cu ochii şi pe pieţele de obligaţiuni, spune Milan Pruşan, country head, Goldman Sachs AM România.
„Este din ce în ce mai mult interes pentru companiile medii şi mici la nivel global. Vedem această perspectivă a scăderii a ratelor de dobândă, iar rotaţia dinspre «value» spre «growth» se poate materializa începând cu 2025“, afirmă Milan Pruşan.
Reprezentantul administratorului de fonduri mutuale – cu active de 3,2 miliarde de lei la finele anului trecut – a fost invitat la ediţia din 6 februarie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.
„Vedem interes crescut pentru pieţele de obligaţiuni, mai ales în monedă forte, şi cred într-o uşoară revenire din perspectiva evaluărilor pentru companiile care participă la tranziţia spre o economie mai verde.“
În altă ordine de idei, continuă Milan Pruşan, un dolar american apreciat se poate dovedi problematic pentru pieţele emergente de obligaţiuni, precum România; însă într-un portofoliu diversificat îşi pot găsi loc titluri de stat şi fonduri de acţiuni sau obligaţiuni, atât locale, cât şi cu expunere mai largă, adaugă el.
„Chiar dacă este un subiect ce a pierdut din tracţiune în ultimele trimestre (energia verde – n. red.), vedem valori interesante şi anumite portofolii performând bine, cel puţin la început de 2025, după ce nu au avut evoluţii fabuloase în ultimii doi-trei ani“, spune reprezentantul Goldman Sachs.
La nivel local, deşi Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat valori slabe privind lichiditatea în prima lună a anului, indicele de referinţă BET a livrat un randament de 1,7%. Totuşi, evoluţia s-a încadrat sub dinamica indicelui paneuropean Stoxx 600, care a crescut cu 6% în aceeaşi perioadă.
„Acestea ar fi trei lucruri ceva mai diferite, suntem într-un carusel care are o rotaţie mai largă şi încercăm să fim prezenţi în joc şi să avem şanse reale de a obţine randamente ridicate pentru investitorii noştri pe termen mai lung, în ciuda contextului destul de complicat“, conchide Milan Pruşan.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE