ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. De ce vrea Fondul Proprietatea să îşi vândă din participaţia la Hidroelectrica? Ciprian Lăduncă, FP: Acţionarii vor un activ lichid, iar listarea va reflecta potenţialul economic al companiei

20.02.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Principiile de guvernanţă corporativă, susţinute de debutul la BVB.

Printre avantajele aduse de venirea la Bursa de Valori Bucureşti a Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului român, se numără plusvaloarea adusă de un activ listat acţionarilor, cât şi interesul acordat în acest sens de fondurile de pensii Pilon II, unde contribuie peste şapte milioane de români, spune Ciprian Lăduncă, managing partner la LCL Advisory şi membru în boardul mai multor companii, printre care şi Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), care plănuieşte să vândă anul acesta o parte din participaţia de 20% la Hidroelectrica.

„Acţionarii vor să aibă un activ lichid, listat la Bursă şi, în felul acesta, evaluarea să reflecte potenţialul economic al Hidroelectrica. Eventuala listare, indiferent de procent, va aduce un beneficiu acţionarilor FP pentru că vor avea în interiorul portofoliului un activ listat, care are o calitate mai mare decât un activ nelistat, tocmai pentru că poţi vedea valoarea de piaţă în orice moment“, argumentează el.

Ciprian Lăduncă, membru în Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor Fondului Proprietatea, a fost prezent la ediţia din 17 februarie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Poate nu suntem investitori activi, dar poate suntem participanţi într-o schemă de pensii private. Peste şapte milioane de români sunt participanţi în sistemul Pilon II, iar fondurile de pensii au investit în Fondul Proprietatea şi pot investi inclusiv în Hidroelectrica. Astfel, fiecare dintre noi poate primi beneficiile generate de către listare“, adaugă reprezentantul FP.

Debutul Hidroelectrica exclusiv la BVB ar putea marca cea mai mare listare din istoria pieţei locale de capital, fiind de altfel cel mai aşteptat eveniment de pe Bursă de anul acesta. Spre finele anului trecut, Fondul Proprietatea îşi evalua participaţia de 19,94% la un nivel record de 11,26 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că evaluarea producătorului de energie electrică ar ajunge la circa 60 de miliarde de lei.

„Să nu uităm că 80% din Hidroelectrica este deţinut de statul român. Cu cât transparenţa şi corectitudinea dintr-o companie deţinută majoritar de stat sunt la un nivel cât mai ridicat de calitate, beneficiază fiecare român pentru că aceste companii sunt şi în avuţia noastră, a tuturor. Transparenţa ajută la performanţă, iar guvernanţa corporativă poate să asigure lucrul acesta.“

De asemenea, prin guvernanţă corporativă, pot fi aduşi în consiliile de administrare ale societăţilor de stat oameni pregătiţi din punct de vedere tehnic pentru un astfel de rol, principiile de bună guvernanţă fiind similare indiferent de poziţionarea companiei sau de natura investitorilor din spatele ei, continuă Ciprian Lăduncă.

„Guvernanţa corporativă este extrem de importantă pentru ca o companie să aibă succes. Bineînţeles, rigorile sunt diferite. Fondul Proprietatea are ca acţionari fonduri de pensii, fonduri de investiţii din afara ţării, iar modul în care o astfel de companie răspunde la cerinţele de guvernanţă sunt mai ridicate şi trebuie să respecte regulile din ţările unde sunt domiciliaţi“, explică membrul boardului FP.

Înregistrând tranzacţii de 2,2 miliarde de lei, acţiunile FP s-au apreciat cu 2,2% în ultimul an, faţă de un minus de 6% pentru indicele de referinţă BET, evoluţia companiei fiind stimulată de entuziasmul legat de oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica. Cel mai mare producător de energie din România a ajuns după primele zece luni de anul trecut la o cotă de piaţă pe segmentul de furnizare de 8,75%, de la 1,24% la începutul lui 2021.

Alte declaraţii:

► Când vorbim de guvernanţă corporativă, vorbim de compoziţia boardului, dar ajungem şi în zona de informare a acţionarilor, de transparenţă, claritate în planurile de afaceri. La Meta Estate Trust, listată pe piaţa AeRO, investitorii au dorinţa de a vedea o claritate similară. Aceasta este şi raţiunea pentru care consiliile de administraţie sunt alcătuite în general cu oameni care pot să asigure implementarea unor principii bune.

► Legat de companiile care nu sunt listate, pot spune că am observat în ultima vreme un trend bun dezvoltării şi implementării principiilor de bună guvernanţă. Eu sunt şi membru în comitetul director al – 4:53 – unde conduc comitetul de guvernanţă corporativă al Camerei de Comerţ Româno-Americane. Am avut oportunitatea să întâlnesc foarte multe companii şi să fiu implicat în multe discuţii cu antreprenori şi există un interes extraordinar de mare.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent