ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Cristian Tudorescu, Investors Club: Listarea a mai puţin de 10% din Hidroelectrica ar fi un semieşec. Procentul nu ne ajută la îndeplinirea criteriilor MSCI de trecere la statutul de piaţă emergentă

10.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Investitorul estimează că debutul pe piaţa de capital ar putea avea loc în T2/2023.

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai profitabilă companie a statului român, are potenţialul de a duce piaţa locală de capital la statutul de piaţă emergentă în indicii MSCI, promovarea depinzând însă de procentul ce urmează a fi listat la BVB, spune Cristian Tudorescu, investitor şi cofondator al Investors Club.

„Nu aş vedea listarea ca un eveniment decisiv pentru că încă nu ştim ce procent se va lista. Dacă s-ar lista mai puţin de 10% din companie, aş considera acest lucru un semi-eşec faţă de aşteptările create în jurul subiectului. Mai puţin de 10% nu ne ajută la criteriile MSCI de trecere la statutul de piaţă emergentă“, explică investitorul. Respectiva listare – prin vânzarea unei deţineri din partea Fondului Proprietatea – ar marca cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) din istoria Bursei româneşti. Participaţia de 19,94% a FP era evaluată la finele anului trecut la 11,26 miliarde de lei, cu 855,8 mi­lioane de lei mai puţin faţă de nivelul lunii septembrie.

„Pentru piaţa noastră este un eveniment important, dar este posibil ca 10% să nu fie suficient pentru a trece în emergentă, vorbind aici despre un criteriu privind cât de mult se tranzacţionează acţiunile, acel trading-value ratio. Un criteriu este să fie peste 15% din capitalizare, adică să se rotească într-un an mai mult de 15%. Ori dacă s-ar lista 7-10% înseamnă că ar trebui să se rotească de două ori ca lichiditate pentru a se îndeplini peste un an acel criteriu“, adaugă Cristian Tudorescu.

Compania a avut un profit net de 3,5 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului precedent, în creştere cu 37% faţă de perioada similară a lui 2021, la venituri de 6,8 miliarde de lei, plus 47%. Rezultatele au venit în contextul în care producţia Hidroelectrica a scăzut cu 26%.

„Prima oară citeam în 2011 despre posibila listare a Hidroelectrica. Iată că suntem la 12 ani după ce se vorbea de acel lucru. Îmi aduc aminte că vorbeam cu un amic în urmă cu aproximativ 10 ani şi ne dădeam cu părerea despre ce se va întâmpla mai întâi: o să avem autostradă care să traverseze munţii Carpaţi sau o să avem listarea Hidroelectrica. Se pare că, după 12 ani, este mai probabilă listarea în 2023, întrucât avem un jalon în PNRR, iar forţele converg către o listare în T2.“

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent