ZF Deschiderea de astăzi

ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Despre debutul CEC Bank la BVB, alte emisiuni de obligaţiuni, plasamente private şi investitori. Ionuţ Lianu: Vrem să venim la BVB până în februarie

12.01.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

 ♦ Banca ia în calcul abordarea segmentului de retail cât şi a investitorilor internaţionali pentru următoarele emisiuni

CEC Bank, cea mai mare instituţie de credit cu capital integral de stat, se pregăteşte să debuteze cu obligaţiuni la Bursa de la Bucureşti, după ce a atras peste 650 de milioane de lei de la investitori într-o finanţare MREL (mini­mum requirement for own funds and eligible liabilities – cerinţe minime de fonduri proprii şi datorii eligibile), cu dobânzi pe trei ani de 9% pentru 175 de milioane de lei, respectiv 7,5% pentru 97 de milioane de euro.

„Încercăm să venim cu obligaţiunile la Bursă până în februarie. Vedem şi alte bănci care vin cu bonduri la BVB şi, din punctul nostru de vedere, este un pas într-o direcţie a transparenţei şi a guvernanţei. Pentru noi nu este doar o metodă de finanţare, cât şi o schimbare într-o direcţie pe care ne-o dorim din punct de vedere organizaţional. Listarea permite în primul rând o transferabilitate mult mai bună a acestor instrumente“, spune Ionuţ Lianu, ofiţer şef management active şi pasive, CEC Bank. Reprezentantul băncii a fost prezent la ediţia din 11 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită zilnic de la 09:30 pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Tot mai multe bănci din România, precum BCR, Raiffeisen şi UniCredit, s-au împrumutat în ultima perioadă prin finanţări pe care le-au adus şi la BVB ca parte cerinţelor europene de lichiditate MREL.

„Acest program ne va ajuta să ne gestionăm mai bine nivelurile de capital pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea de bază legată de creditare, deci este un instrument prin care finanţăm economia“, adaugă Ionuţ Lianu.

„De asemenea, programul este un confort în plus pentru deponenţi pentru că putem emite obligaţiuni eligibile pentru rezoluţie, el făcând parte din efortul de conformare a noastră şi a întregului sistem bancar cu această nouă categorie de instrumente şi cu noul tip de capital atras.“

Bondurile emise de CEC Bank sunt de tip senior nepreferenţiale, iar valoarea cumulată a celor două tranşe este de 656,6 de milioane lei, cu aproximativ 11% peste targetul pe care instituţia bancară îl avea în vedere pentru respectiva operaţiune, care face parte dintr-un program de ieşire pe pieţele financiare de 600 de milioane de euro.

„Nu ne-am adresat investitorilor persoane fizice sau retail. Au fost companii financiare şi nefinanciare, fonduri din România. A fost un plasament privat adresat doar investitorilor din România, însă intenţionăm să accesăm pieţele externe în emisiunile următoare. Prospectul la Luxemburg urmăreşte posibilitatea de a atrage finanţare din partea investitorilor străini (...) Ne gândim şi la investitorii de retail“, explică reprezentantul băncii.

În prima etapă a programului, CEC Bank a lucrat cu un consorţiu format din Citibank şi Raiffeisen ca bănci de investiţii, cât şi cu două case de avocatură – Dentons şi Clifford Chance.

„De la momentul în care am iniţiat procedurile pentru program, ne-am gândit şi la o variantă prin care am putea acces la pieţe unde, neavând o bancă-mamă din zona euro, care să ne poate oferi finanţare în euro, am încercat să mergem în direcţia accesului direct către piaţa euro. Urmează să facem acest pas către investitori direct în afara ţării.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent