ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring: Petrom, cu un profit de cinci ori mai mare în S1/2022, ne-a luat prin surprindere. Recomand acţiunile companiei mai ales ţinând cont de rezultatele record

03.08.2022, 09:30 Autor: Alexandra Matei

Cu un profit net de 4,6 mld. lei în prima jumătate din 2022, în creştere de aproape cinci ori faţă de aceeaşi perioadă din 2021, OMV Petrom a surprins plăcut analiştii, depăşind estimările pentru rezultatele finan­ciare.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţio­nare al Goldring, spune că recomandă în continuare acţiunile Petrom, bazându-se pe aceste rezultate, dar şi pe faptul că urmează data de înregistrare pentru dividende speciale.

„Înainte de anunţarea rezultatului, preţul era undeva la 0,49 lei pe acţiune, iar după anunţarea rezultatelor am văzut maxime de până la 0,529 lei. În continuare, aş putea recomanda, fără nici cea mai mică problemă, acţiunile la Petrom, ţinând cont de rezultate. Ei dau şi dividend special. Mă aştept ca Petrom să crească sau cel puţin să se menţină. Momentan, ar fi cea mai subeva­luată companie din BET“, spune Dragoş Mesaroş în timpul Emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi. Pe de altă parte, Bursa de la Bucureşti a avut un început pozitiv luni, pe 1 august, de 0,6% prin prisma indicelui principal BET. Însă, afirmă Dragoş Mesaroş, este destul de greu de previzionat cum va decurge această lună, întrucât toată lumea aşteaptă acum rezultatele financiare.

Cred că Romgaz a copiat Petrom, fiind companie din energie. Mă aştept la rezultate pozitive. În continuare, pentru restul anului, cred că Petrom, Romgaz şi Nuclearelectrica vor avea de câştigat datorită faptului că preţul energiei este destul de sus“, a adăugat Dragoş Mesaroş.

Lichiditatea la bursă a fost sub medie la începutul săptămânii, însă a existat o tranzacţie specială la Banca Transilvania, de tip DEALS, cu minus 9%. Fondurile se înţeleg, detaliază el, şi au posibilitatea de a face tranzacţii între pragul de minus 15% şi plus 15%.

În ceea ce priveşte tranzacţiile de tip DEALS, explică acesta, există o înţelegere între cei care vor să facă tranzacţia pentru a nu intra în piaţă, mai ales dacă există posibilitatea să tranzacţioneze la un preţ mai mic sau mai mare faţă de preţul de închidere.

Directorul de tranzacţionare al Goldring spune că se aştepta la o întârziere a apariţiei instrumentelor derivate pe piaţa de capital, despre care se preconizează că vor fi disponibile începând cu 2023, şi nu în această toamnă, aşa cum se anunţase iniţial, întrucât este destul de greu să pui în funcţiune un astfel de  program.

Există un soft pe care toată lumea trebuie să înveţe să-l folosească, spune el, şi este nevoie de personal nou, care trebuie instruit înainte de a introduce un produs nou pe piaţa de capital.

Dragoş Mesaroş consideră că investitorii sunt pregătiţi pentru a tranzacţiona pe pieţele Futures.

El susţine că în momentul de faţă este destul de dificil de estimat cum va decurge cea de-a doua jumătate a anului şi cum se va încheia 2022, aşa că preferă să aştepte rezultatele financiare pentru a îşi putea face o părere.

Totuşi, aşteptarea lui este ca emitenţii din energie să vină cu rezultate bune, iar băncile să îşi păstreze continuitate şi trendul de creştere.

„Nu mă aştept, spre sfârşitul anului, decât la plus/minus 5% pe BET, fără dividende. La jumătatea anului, am văzut un minus 5%. Mă aştept ca volatilitatea să continue şi în a doua parte a anului. Companiile din energie cred că vor ţine în continuare indicii pe plus. Romgaz, fără dividende, are 25% pe plus, Petrom undeva la 15%. Urmează şi listarea Hidroelectrica, sperăm până la finalul anului. Aceste companii sunt undeva la 40%. Ele ar putea ţine indicele BET“, a mai adăugat Dragoş Mesaroş.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent