ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de Astăzi. Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare la Goldring: Care este acum cel mai mare risc pentru burse? „Vom avea inflaţie în continuare, nu este tranzitorie. Unele companii nu au inclus-o în preţurile de producţie“

15.09.2022, 00:05 Autor: Liviu Popescu

Dragoş Mesaroş, di­rector de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, spune că inflaţia de acum, la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani în SUA, iar în România din ultimii 20 de ani, nu este una tranzitorie şi că va persista cel puţin până în a doua jumătate din 2023 însă până atunci vor fi fluctuaţii.

„Sunt foarte multe firme care nu au inclus inflaţia în preţurile de producţie, precum energie electrică, gaze. Cred că vom avea inflaţie în continuare şi că în a doua jumătate a anului viitor vom avea o scădere. Vom avea luni în care vom fi mai sus, altele în care vom fi mai jos“, a spus Dragoş Mesaroş la ZF Deschiderea de Astăzi, 14 septembrie 2022. Inflaţia este în prezent cel mai urmărit indicator de către investi­tori întrucât în funcţie de nivelul acesteia băncile centrale, în special Rezerva Federală a SUA – cea mai puternică bancă din lume vor decide cu cât vor majora dobânzile, ceea ce se va reflecta în preţurile obligaţiunilor şi ulterior în porto­foliile companiilor.

De exemplu pe 13 septembrie 2022 Wall Street a avut cea mai slabă şedinţă din iunie 2020 încoace după ce un raport cu privire la inflaţia pe luna august i-a surprins negativ pe analişti. Raportul pavează drumul ca majorarea de dobândă de săptămână viitoare din partea FED să fie una agresivă.

„În iulie, august, toată luma consumă mai puţin. Scad preţurile la legume, la fructe, am văzut o scădere pe preţul petrolului. Deci sunt mulţi factori care în momentul de faţă fac ca inflaţia să fie cât de cât stabilă“.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent