ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Elena Uleia, broker al Prime Transaction: Toamna poate aduce dividende suplimentare la Nuclearelectrica şi Romgaz

02.09.2022, 07:21 Autor: Eduard Ivanovici

Elena Uleia, broker al Prime Transaction, spune că se aşteaptă ca Romgaz (SNG) şi Nuclear­electrica (SNN), cele mai mari companii din energie din portofoliul statului şi ale căror rezultate au fost puternic majorate de scumpirile din energie, să plătească dividende supli­mentare până la finele anului 2022, ca urmare a faptului că guvernul are nevoie de bani pentru a susţine schema de compensare a preţurilor la energie, dar şi în contextul în care preţurile din industrie rămân în continuare ridicate.

De altfel, în ultima perioadă la Bursă, atât Romgaz, cât şi Nuclear­electrica au publicat raportări con­form cărora depun sume consistente la bănci, ceea ce arată că respectivele societăţi dispun de lichidităţi.

„Am văzut profituri foarte mari ale Nuclearelectrica şi Romgaz în primele şase luni. De aici este posibil să vedem dividende suplimentare distribuite de către aceste companii în a doua parte a anului, având în vedere şi contextul nevoilor bugetare privind acoperirea schemei de compensare în energie. Rămâne de văzut cum s-ar materializa un astfel de dividend, însă având în vedere nevoia de lichiditate la buget, mă aştept să vedem o distribuţie de dividende”, spune Elena Uleia, broker al Prime Transaction.

Invitată în prima ediţie din septembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi , reprezentata societăţii de brokeraj a argumentat că scăderile înregistrate în ultima perioadă de piaţa locală de capital au fost corelate de declinurile suferite de bursele externe.

în acest sens, indicele BET s-a depreciat cu aproape 3% în ultimele cinci şedinţe de tranzaţionare, fiind pe minus cu 8,5% de la începutul anului, conform datelor BVB.

„Respectivele scăderi au început de săptămâna trecută ca urmare a deciziilor Fed privind inflaţia şi eventualele creşteri ale dobânzii de referinţă. Pe de o parte, scăderile vin după o perioadă de creşteri şi este normal să vedem anumite corecţii”, adaugă Elena Uleia.

Investitorii se pot orienta, între timp, asupra unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis, ediţia a IX-a. Ieri, statul român a început subscrierea pentru titluri denominate în lei, cu o dobândă de 8% pe an. Totodată, obligaţiunile în euro au o dobândă anuală de 2,65% pentru cele pe doi ani şi 1,85% pentru titlurile pe un an.

„Randamentul este în medie cu cel pe care îl vedem în piaţă la titlurile listate. Totuşi, o investiţie este destul de mult influenţată de profilul fiecărei persoane şi apetitul pentru risc al fiecăruia. Dacă ne uităm pe piaţa instrumentelor cu venit fix, ele sunt foarte puternic influenţate de evoluţia dobânzilor şi, cu o inflaţie şi dobânzi în creştere, o investiţie într-un astfel de instrument se poate materializa destul de scurt în pierdere”, explică brokerul.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent