ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. O gură de oxigen. Fondurile de pensii private Pilon II, unde 7,6 milioane de români au banii, au recuperat puternic din scăderi astfel că de la minus 8% în vară şi minus 10% în octombrie au ajuns la minus 3% la final de noiembrie. Radu Crăciun, APAPR şi CEO al BCR Pensii: Sunt destul de optimist pentru 2023

13.12.2022, 00:07 Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu

♦ „Fondurile de pensii private au un dublu rol: social şi economic. În România, 80% din discuţii sunt legate de rolul social. Se discută teribil de puţin, din păcate, despre rolul economic pe care îl pot avea. Dacă ne uităm la discuţiile din ţările dezvoltate, tocmai despre asta se vorbeşte – cum să se implice fondurile mai bine în dezvoltarea economică a ţării respective“.

De la un minus de 8% în vara anului 2022, pe fondul scumpirilor accelerate din economie care au deter­minat creşterea dobânzilor, la minus 10% în octombrie după cea mai slabă lună din ultimii doi ani pentru Bursa de Valori Bucureşti, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au recuperat puternic în ultima perioadă astfel că la final de noiembrie scăderea medie este de 3%.

Iar perspectivele pentru finalul anului 2022 sunt pozitive având în vedere evoluţia puternic ascendentă a indicelui principal BET, de plus 4% în două săptămâni, din structura căruia fac parte companii prezente în portofoliile celor şapte fonduri, precum Petrom, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, dar şi în contextul calmării situaţiei dobânzilor de pe piaţa titlurilor de stat. Circa 60% din investiţiile fondurilor Pilon II sunt în titluri de stat.

„Aş zice că terminăm anul într-o notă pozitivă. Noiembrie a fost o lună realmente excepţională; spun asta deoarece, în doar o lună, am văzut o performanţă investiţională într-un interval de 4,8%-6,4%, deci creşteri pe toată linia – aş spune chiar creşteri substanţiale. Faţă de situaţia de la începutul anului, mai este de recuperat. Comparativ cu 1 ianuarie, suntem pe un minus mediu cu aproximativ 3% pe sistem. Să nu uităm că, pe parcursul anului au fost momente cu minus 8%-10%“, spune Radu Crăciun, preşedinte, Asociaţia Pensilor Administrate Privat (APAPR) şi director general, BCR Pensii.

Prezent în cadrul ediţiei ZF Deschi­derea de Astăzi din 12 decembrie, Radu Crăciun a explicat că 2022 a oferit o bună oportunitate de înţelegere a volatilităţii pieţelor financiare, care furnizează inerent creşteri, cât şi scăderi şi care în anumite situaţii pot fi recuperate într-o singură lună, notând în acest sens dinamica pozitivă a Bursei de Valori din noiembrie, când indicele BET a urcat cu 9%.

Pe de altă parte, Radu Crăciun consideră că populaţia a înţeles mai clar evoluţia titlurilor de stat, clasa de active care a stat la originea scăderilor din prima jumătate a anului.

„Sunt destul de optimist cu privire la evoluţia fondurilor de pensii de anul viitor. Mă aştept să fie un an bun. Merită amintit că 2022 este primul an în istoria sistemului de pensii private când, până la nivelul lunii noiembrie, am avut o performanţă negativă, fiind pozitivă în toţi ceilalţi ani“, continuă Radu Crăciun.

„Mă aştept ca inflaţia să continue să scadă, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra titlurilor de stat, a căror valoare ar trebui să continue să crească.“

În octombrie 2022, sistemul de pensii private Pilon II din România a spart pentru prima dată pragul de 1 miliard de lei contribuţii trimise fondurilor într-o singură lună de către salariaţi. Aproximativ 4 milioane de români au contribuit în octombrie cu 3,75% din venitul brut lunar la cele şapte fonduri private Pilon II, media ajungând la circa 250 de lei pe salariat. Pe de altă parte, la nivelul lunii noiembrie a fost depăşită valoarea de 1 mld. lei pe care industria Pilon 2 a plătit-o în 14 ani către cei care şi-au deschis dreptul la pensie.

„Într-un fel, acesta este răspunsul industriei către cei care erau sceptici că îşi vor mai vedea vreodată banii investiţi în sistemul de pensii private. Sunt aproximativ 80.000 de beneficiari care au încasat peste un miliard de lei şi care arată viabilitatea sistemului. În ceea ce priveşte contribuţiile, mă aştept ca ele să continue pe o tendinţă crescătoare. Pe de-o parte, sunt din ce în ce mai mulţi participanţi noi în sistem. De pe altă parte, vedem o creştere a salariului minim pe economie, a indexărilor cu inflaţia. Este de aşteptat ca această depăşire a pragului de un miliard de lei să continue“, adaugă reprezentantul BCR.

Radu Crăciun spune că fondurile de pensii private au un dublu rol: social şi economic şi că în România, 80% din discuţii sunt legate de rolul social. „Se discută teribil de puţin, din păcate, despre rolul economic pe care îl pot avea. Dacă ne uităm la discuţiile din ţările dezvoltate, tocmai despre asta se vorbeşte – cum să se implice fondurile mai bine în dezvoltarea economică a ţării respective.

Care este impactul OUG pe care Guvernul Ciucă a adoptat-o recent şi prin care administratorii Pilon II vor avea tăiată una din cele două surse de venituri: cea prin comisioanele pe contribuţii?

„Comisionul de intrare în fond a contribuţiilor se anulează, rămânând doar comisionul pe total active. Din punctul meu de vedere, este o măsură nefericită şi este de natură în ultimă instanţă să slăbească sistemul. Toată lumea ar putea să spună la prima vedere că decizia este foarte bună, dar aş vrea să fac o paralelă aici: să spune că preţul ciocolatei s-ar plafona mâine la 4 lei. Întrebarea este dacă ciocolata care s-ar găsi în aceste condiţii ar fi de calitate mai bună sau mai proastă? Sortimentele ar fi mai multe sau mai puţine?“.

Nu s-a ajuns la break-even la nivelul industriei, continuă Radu Crăciun. În ceea ce priveşte administratorii, lucrurile diferă, dar dacă însumăm toate profiturile şi pierderile pe care industria le-a furnizat în ultimii 14 ani, suntem în continuare pe minus.

„Cei care au venit să investească în România au venit pe un plan de afaceri care promitea contribuţii de până la 6% din salariu – comisioane fixe, nicidecum comisioane variabile. În momentul în care au venit cu investiţia iniţială, cheltuind mulţi bani, au plecat de la premisă că legislaţia să fie predictibilă şi stabilă, ceea ce n-a fost. Nici ţinta de 6% nu s-a atins. Ca urmare, poate n-ar trebui să ne mire faptul că, per total, industria este pe minus“.

 

Alte declaraţii:

Este evident că ritmul în care bursa creşte este net inferior ritmului în care cresc activele fondurilor de pensii. Din acest punct de vedere, se poate demonstra matematic că, de la un anumit an încolo, va trebui să ieşim din ce în ce mai mult în străinătate, dacă nu vor apărea listări semnificative pe BVB, ceea ce ar fi regretabil. Tocmai acesta este motivul pentru care eu sunt un susţinător al unor canale alternative de finanţare a economiei, nu doar prin BVB.

Mă gândesc şi la investiţii în fonduri private de capital care accesează sectoare pe care nu le găseşti la bursă, deci îţi permit o diversificare; este un demers favorabil inclusiv economiei. Până la urmă, ideal ar fi ca această acumulare de capital de aproximativ 19 miliarde de euro, care se află în momentul de faţă în fondurile Pilon II, să fie investită într-o măsură cât mai mare în România şi să nu fie obligaţi să migreze în alte ţări din lipsă de oportunităţi de investiţii locale.

Spre deosebire de situaţia actuală, când baza de impozitare se referă la întreaga sumă plătită, începând cu 2024 baza de impozitare va fi reflectată doar de randamentul investiţional.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent