ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri: Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri: An complicat pentru fondurile mutuale. Declin de 31% pe active, cauzat de retrageri şi scăderea valorii activelor

23.01.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Totuşi, numărul investitorilor a urcat cu 4.000 ♦ Declinul suferit de active a încetinit în luna decembrie ♦ Preşedintele AAF estimează că piaţa va înregistra intrări în prima lună de anul acesta.

Administratorii de fon­duri mutuale din România au înre­gistrat un declin istoric al activelor aflate sub gestiune în 2022 ca urmare a schimbărilor la nivel geopolitic şi deteriorării perspectivelor economice în aproape întreaga lume, spune Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 20 ianuarie.

„Activele administratorilor de fonduri au scăzut cu 31% anul trecut, existând însă multe motive: incertitudinile politice generate de război la începutul anului, cât şi incertitudinile economice generate de inflaţie, care a generat şi creşterea dobânzilor. Astfel, titlurile de stat şi instrumentele cu venit fix ale fondurilor deschise au suferit, ele fiind marcate la piaţă de către marea majoritate a administratorilor, ceea ce s-a văzut în randamentul negativ al fondurilor“, explică Horia Gustă.

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Pe de altă parte, reprezentantul AAF spune că ritmul de scădere a activelor a încetinit în ultima lună de anul trecut şi se aşteaptă la intrări începând cu luna ianuarie.

De altfel, în 2023, indicele BET, de referinţă pentru bursa locală, afişează o apreciere de 3,8%, potrivit datelor BVB.

„Cea mai bună veste este aceea că administratorii au reuşit să transmită încredere către investitori, astfel încât numărul investitorilor la finalul lui 2022 este mai mare decât cel de la începutul anului cu aproximativ 4.000 – un total de 461.530 pe fonduri deschise de investiţii. Dacă în zona fondurilor de obligaţiuni, numărul investitorilor a scăzut cu circa 32.000, s-a observat o creştere în zona fondurilor cu componentă de acţiuni. Fondurile clasice de acţiuni au avut o creştere de 12.000 de investitori“, adaugă preşe­dintele asociaţiei.

Avansul este susţinut şi de datele Fondului de Compensare a Investi­torilor, conform cărora numărul de investitori prezenţi pe piaţa româ­nească de capital ajungea la peste 128.000 în primele nouă luni de anul trecut, o creştere de 72% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Pentru 2023, Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB) ia în calcul atingerea pragului de 200.000 de investitori, deci un plus de peste 50%, declara recent Adrian Tănase, CEO al BVB.

„Deci chiar dacă activele au scăzut, numărul investitorilor este în creştere. O veste bună este că, la nivelul fondurilor de investiţii alter­native, avem active mai mari cu 2% faţă de începutul anului trecut, venind şi în contextul în care Hidroelectrica face parte din portofoliul Fondului Proprietatea, cel mai mare fond de investiţii alternative din industria de asset management din România. O altă veste bună a fost implementarea noii legislaţii legate de impozit, scăzut de la 10% la 1% sau 3% în funcţie de durata deţinerii instrumentelor, impozitul fiind reţinut la sursă.“

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent