ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Începe roadshow-ul pentru listarea Hidroelectrica. Marius Dan, Franklin Templeton: Nu excludem o tranzacţie privată. Tranzacţia, luată în considerare pe fondul planurilor de a maximiza valoarea pachetului de acţiuni la Hidroelectrica

25.10.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) va începe în scurt timp întâlnirile cu investitorii interesaţi de listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, spune Marius Dan, director general adjunct al Franklin Templeton Bucureşti, administratorul FP. Între timp, Fondul Proprietatea nu exclude posibilitatea unei tranzacţii private.

„Flexibilitatea pe care ne-o permite punctul pus de noi pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 15 noiembrie se referă la o listare sau la o tranzacţie privată cu pachetul de acţiuni deţinut de FP. Această flexibilitate vine din dorinţa noastră de a maximiza valoarea pachetului de acţiuni la Hidroelectrica şi de a face o distribuţie la cel mai bun nivel către acţionari“, a afirmat Marius Dan în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Tranzacţia privată presupune vânzarea totală sau parţială a pachetului către un investitor strategic sau către un grup financiar, explică reprezentantul Franklin Templeton. Deşi obiectivul FP constă în listarea la bursă a Hidroelectrica, acesta ia în calcul totuşi această variantă.

„Dacă nu obţinem o evaluare prin listare conform aşteptărilor, vrem să avem flexibilitatea de a interacţiona cu investitorii interesaţi de preluarea parţială sau totală a pachetului în afara bursei“, adaugă reprezentantul Franklin Templeton.

Planurile de listare a Hidroelectrica inclusiv pe o piaţă externă sunt strâns legate de viitoarele planuri ale companiei, spune Marius Dan. Astfel, Hidroelectrica ar avea posibilitatea de a accesa o piaţă internaţională oricând ar avea nevoie de capital suplimentar.

„Listând Hidroelectrica doar la BVB, această capacitate ar fi limitată, iar compania ar depinde foarte mult de condiţiile din piaţa financiară locală. Vedem ce se întâmplă, capitalul devine din ce în ce mai scump.“

De asemenea, listarea pe o piaţă externă ar facilita emisiunile de obligaţiuni verzi şi accesul la o gamă largă de instrumente de atragere de capital, explică Marius Dan.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent