ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Ioan Gheorghiu, Amundi AM: Migrarea dinspre obligaţiuni către acţiuni, o strategie justă în contextul actual. Credem însă că lipseşte acel impuls puternic de relansare a economiei şi a pieţelor

10.02.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

Investitorii nu pot spune cu certitudine dacă asistă la o piaţă „bull“ sau un raliu pe o piaţă „bear“ Europa, mai bine poziţionată faţă de SUA datorită acţiunilor de tip „value“.

Pe fondul optimist adoptat de pieţele de capital la început de an, investitorii îşi pot orienta uşor atenţia dinspre instru­mentele cu venit fix către acţiuni din sectoare defensive şi ciclice, precum energia, industria şi tehnologia, spune Ioan Gheorghiu, deputy manager în cadrul Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de active din Europa, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„O migrare dinspre bonduri, odată cu anumite confirmări economice, către acţiuni ar arăta ca o strategie justă şi aşezată din punct de vedere temporal. Acum suntem cu frâna de mână trasă, dar cu randamente bune din obligaţiuni, sperând la lipsa unei accelerări agresive a inflaţiei şi apoi la o migrare către acţiuni, în special la sectoarele de tip «value» sau defensive“, explică Ioan Gheorghiu.

Reprezentantul companiei cu active de 1.900 de miliarde de euro sub gestiune a fost invitat la ediţia din 9 februarie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

Pe de altă parte, Ioan Gheorghiu argumentează că revenirea pieţelor – nesusţinută însă de investitorii instituţionali – este notabilă în special în Europa, care a reuşit să evite o recesiune în 2022 şi pare mai bine poziţionată datorită componentelor de tip „value“, prin comparaţie cu structura „growth“ a economiei americane.

„Sunt deja unii investitori care au dat undă verde pentru Europa şi pieţele emergente în ceea ce priveşte anumite sectoare ciclice, cum ar fi energia, financiar, industria şi tehnologia. Nu credem că avem de a face cu o reluare pură a ciclului economic; credem că lipseşte acel impuls puternic de relansare a economiei şi a pieţelor, cel puţin până vom vedea o disipare a factorilor de risc din 2022 care persistă în 2023: inflaţia şi riscurile geopolitice, specifice Europei.“

Momentan, continuă reprezentantul Amundi, investitorii nu pot spune cu precizie dacă asistă începând cu luna octombrie la începutul unei noi pieţe „bull“ sau la un raliu pe o piaţă „bear“, însă sentimentul merge în prezent în favoarea activelor de risc, reprezentate în principal de acţiuni, participanţii bursieri căutând în acest sens confirmări prin prisma politicilor monetare ale băncilor centrale.

„În spectrul defensiv, preferăm o orientare către «value», adică sectoare precum utilităţi, farma, agribusiness, REIT-uri (real estate investment trust – n.r.). Din cele ciclice, care au avut o evoluţie bună în ultimele două-trei luni, sunt cele cu anduranţă şi care pot transmite creşterile de preţ către consumator, cât şi cele cu o politică constantă de dividend“, afirmă Ioan Gheorghiu.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Vedem un început optimist la burse, generat de scenariul privind aşa-zisul „soft landing“ din Statele Unite, deci fără teamă de o recesiune. Mai mult, pe fondul unei lichidităţi scăzute la început de an, fără o participare semnificativă a investitorilor instituţionali şi cu o anticipare a investitorilor de retail cu privire la acel pivot al Rezervei Federale, încurajat de rezultate pozitive în lupta împotriva inflaţiei, toate acestea susţin o revenire a pieţelor de acţiuni.  Este un trend nesusţinut în acest moment de investitorii instituţionali.

Acum încercăm să digerăm ultimele mesaje venite din discursul lui Powell, şeful Fed. Cei care conduc politica monetară în SUA şi dau tonul în lume sunt optimişti pe termen scurt cu privire la temperarea inflaţiei, care permite o relaxare de politică monetară. Riscul principal ar fi o revenire a inflaţiei în a doua jumătate a anului. Dacă valul deflaţionist nu se susţine, Fed-ul este pregătit să reintre în piaţă, poate chiar mai agresiv decât în 2022.

Majoritatea companiilor, în special în SUA, raportează câştiguri pe acţiune sub aşteptări. Cumva este normal, se simte presiunea costurilor pe marje.

Europa a reuşit să evite o recesiune în 2022, tocmai datorită rezultatelor economice reflectate în produsul intern brut prin efectul energiei. Dacă nu asistăm la o reaccelerare agresivă a preţurilor din energie, probabil că Europa va evita o recesiune, cel puţin în prima parte din 2023. Dacă ne confruntăm cu un val mare de inflaţie în a doua jumătate a anului, atunci este problematic, nu ne dăm seama cât de bine s-au poziţionat companiile europene pentru a transfera creşterile de preţ către consumatori.

Pentru Statele Unite şi Europa, acest scenariu „soft landing“ s-a transformat într-un scenariu „no landing“. Piaţa forţei de muncă este foarte puternică, asistăm la revigorări în segmentele cele mai grav afectate în real estate şi bunurile de consum. Dacă apetitul pentru consum va rămâne la un nivel ridicat, probabil că nu vom întâlni o recesiune, dar nu înseamnă neapărat o evoluţie susţinută în sus pentru pieţele de acţiuni. Nu putem însă să ne dăm seama dacă apetitul pentru activele de risc este susţinut.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent