ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi, Mihai Constantinescu, Amundi AM: Recomand investitorilor să nu mai aştepte foarte mult. Tendinţa este să anticipezi o scădere spectaculoasă care de multe ori nu este la nivelul aşteptărilor

03.10.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Perioada minim recomandată pentru investiţia în fonduri de obligaţiuni şi de acţiuni este de trei, respectiv cinci ani Pentru fondurile mixte, recomandarea este de patru ani.

În perioadele de declin, investitorii prezenţi pe bursă tind să caute cele mai prielnice momente de intrare în piaţă sau de acumulare, încercând să îşi sincronizeze tranzacţiile cu o scădere suficient de mare încât să ofere randamente considerabile pe un anumit orizont de timp. Totuşi, de multe ori se întâmplă ca scăderile să nu fie la nivelul aşteptărilor.

„Clienţii ar trebui să se obişnuiască cu volatilitatea, deşi este greu să facă asta, mai ales dacă sunt la început de drum. Recomand tuturor să nu mai aştepte foarte mult deoarece tendinţa este să anticipezi o scădere spec­taculoasă şi, de cele mai multe ori, declinul nu vine la nivelul aşteptat. Cel mai bun moment de a investi a fost ieri, iar al doilea cel mai bun este astăzi, pentru un investitor cu un orizont mediu şi lung“, spune Mihai Constantinescu, head of sales, Amundi Asset Management, cel mai mare administrator de investiţii din Europa, cu active de circa 2.000 de miliarde de euro în gestiune.

Invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din ultima zi a lunii septembrie, reprezentantul administratorului a explicat că în ceea ce priveşte fondurile cu expunere pe obligaţiuni, perioada minim recomandă unei investiţii este de trei ani. În cazul fondurilor de acţiuni, recomandarea este pe cinci ani, în timp ce orizontul minim pe un fond mixt ajunge la patru ani.

„Avem un fond de aproape 100 de ani, US Pioneer Fund, al treilea cel mai vechi fond de investiţii din America, apărut în 1928. Fondul există în continuare şi a reuşit în 94 de ani să aducă un randament de 4.400.000%, adică a transformat 1.000 de dolari din 1928 în peste 4 miliarde de dolari în decembrie 2021. Aceasta este puterea dobânzii compuse şi a capitalizării“, adaugă Mihai Constantinescu.

Din indicele S&P 500, administratorul alege 40-50 de emitenţi care ar putea oferi un randament mai ridicat decât cel al benchmark-ului pieţei americane de capital. Reprezentantul Amundi argumentează că fondul pictează o imagine clară a motivelor ce susţin investiţiile pe termen lung şi subliniază faptul că perioadele de panică reprezintă bune oportunităţi de investit.

„În cei 94 de ani, nu a existat nicio perioadă de 10 ani în care clienţii să fi investit şi să fi pierdut pe piaţa americană şi, implicit, în fondul acesta (...)  Perioada aceasta este bună pentru construcţia portofoliilor, mai ales pentru zona dinamică, deci pentru investiţiile în acţiuni. Din piaţa globală de acţiuni, preferăm zona de acţiuni americane pentru următoarele şase luni-un an. Aici vedem un potenţial mai bun decât în piaţa europeană de acţiuni“, spune el.

Reprezentantul Amundi consideră că, întrucât Europa trece printr-o perioadă dificilă – de la alimentarea cu energie la incertitudinile legate de războiul din Ucraina – este de aşteptat un impact mai puternic asupra acţiunilor europene. Pe de altă parte, segmentul de obligaţiuni oferă în prezent cel mai bun moment de investit din ultimii şapte-opt ani, spune Mihai Constantinescu.

„În zona de titluri de stat şi obligaţiuni, încep să fie perioade interesante de investit, fiind scăderi consistente aici. Din T1/2023, inflaţia poate începe uşor să scadă şi, în acest context, ar trebui ca fondurile de obligaţiuni din Europa, America şi pieţele emergente să înceapă să producă randamente bune“, adaugă Constantinescu.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii:

Despre investiţii:

Ce am încercat să facem diferit pentru piaţa din România este că suntem poate singurul administrator care a reuşit să aibă vânzări nete pozitive de la începutul anului. Ce-i drept, au fost mult mai mici faţă de alţi ani.

Simţim de 2-3 ani că perioada obligaţiunilor este cumva apusă. Nu am avut foarte mulţi clienţi în zona de bonduri, referindu-mă mai mult în zona de obligaţiuni internaţionale, în euro şi dolari. Asta ne-a ajutat întrucât nu am avut ieşiri mari de bani. Cam 80% din toată piaţa de fonduri mutuale din România este investită în obligaţiuni.

Dacă nu (investim – n.r.) în perioada aceasta, nu ştiu un timp mai bun în care să facem investiţii. Noi, ca investitori, ar trebui să stabilim dacă economisim sau vrem să investim, investiţiile făcându-se pe termen mediu şi lung.

Despre fondurile Amundi:

În zona de acţiuni europene există un fond care se numeşte Euroland Equity, care investeşte în companii europene mari, plătitoare de dividende, reuşind pe termen mediu şi lung să aibă un randament mai bun decât benchmark-ul MSCI European Monetary Union. Mai avem un fond care investeşte global în companii cu un scor bun ESG.

De asemenea, avem un fond din categoria de randament absolut – Absolut Return Multistrategy – fiind un fond foarte diversificat şi are poziţii short prin care urmăreşte să acopere nişte riscuri, dar poate să genereze şi profit prin scăderea unor instrumente.

Întrebarea nu este ce fond a avut randamente pozitive de la începutul anului, ci care a scăzut cel mai puţin. Cele mai mici scăderi sunt înregistrate de acest fond de randament absolut, care are minus 7% de la începutul anului, cât şi pe zona pe fonduri care investesc în alte fonduri.

Mai este un fond, Disruptive Opportunities, care urmăreşte acele companii ce-şi propun să schimbe fundamental sectorul în care activează.

Pe zona de obligaţiuni, aş aminti Euro Aggregate Bond, un fond care investeşte în titluri de stat europene, dar şi în obligaţiuni corporative americane.

Despre costuri:

Distribuitorul nostru este UniCredit, deci potenţialii noştri clienţi vor trebui să îşi deschidă în cont în valută în care vor să investească la respectiva bancă. Există costuri directe, iar aici mă refer la comisioanele de subscriere şi răscumpărare. Dacă vorbim despre investiţia directă, adică într-o singură tranşă, fondurile de obligaţiuni au comision de subscriere 0. Toate celelalte fonduri – acţiuni, multi-assets, randament absolut – au comision de intrare de 1%.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul

 


 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent