ZF Deschiderea de astăzi

ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Ovidiu Susan, investitor: Nu ne vom întoarce prea curând la listările de acum doi-trei ani. Mulţi investitori şi-au văzut spulberate visele de îmbogăţire peste noapte, iar acum suflă şi în iaurt

16.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Efervescenţa adusă de noii investitori de retail a dispărut l Scăderile pot oferi însă zone mai bune de intrare în piaţă.

Perspectivele privind listările la Bursa de Valori Bucureşti s-au înrăutăţit pe fondul interesului tot mai mic al investitorilor, influenţat de scăderile înregistrate de piaţa locală de capital în ultima perioadă, consideră Ovidiu Susan, investitor la BVB. De exemplu, anul trecut, indicele BET-TR, unde sunt incluse şi dividendele, a suferit primul declin anual din 2011, având loc 11 listări noi de acţiuni, după 23 de debuturi în 2021, care a fost, de altfel, cel mai dinamic an postdecembrist privind numărul de listări de la BVB.

„Nu cred că ne vom întoarce prea curând la listările de acum doi-trei ani, adică vârful perioadei de noi listări. Efervescenţa adusă de investitorii noi de retail a dispărut, foarte mulţi s-au speriat de aceste scăderi şi şi-au văzut spulberate visele de îmbogăţire peste noapte, iar acum suflă şi în iaurt. Cum foarte puţini înţeleg ciclicitatea acestor pieţe, acum avem în piaţă un număr mai mic de investitori de retail activi“, spune Ovidiu Susan.

Investitorul a fost prezent la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Contextul s-a schimbat, aşa că este greu de crezut că vom avea prea multe listări în 2023 şi, dacă vor veni, mi-e greu să cred că le vom avea la nişte multiplii prea mari. Îmi doresc din suflet să nu ne întoarcem cu cinci-zece ani în urmă. Îmi este teamă că s-ar putea întâmpla asta şi n-aş vrea să ştergem cu buretele faptul că am avut un progres în ultimii doi-trei ani.“

Aici, investitorul nu face referire la cotaţii şi preţuri, ci la noul val de companii care au adus după ele o nouă serie de oportunităţi, au crescut piaţa de capital şi au atras atenţia unui număr tot mai mare de investitori. Pe viitor însă vor veni la Bursă companii cu multiplii mai mici şi, dacă 2023 va marca debutul a cinci noi societăţi, s-ar dovedi un an relativ bun, consideră Ovidiu Susan.

„Nu este prima dată când un val de investitori noi apare în piaţă, iar acelaşi val să şi dispară atunci când au loc scăderi. Am mai văzut asta în 2008-2009 şi în alte crize de mai mică amploare. Scăderile sunt un lucru bun pentru că pot aduce zone de intrare mai atractive decât în urmă cu doi ani“, argumentează investitorul.

Portofoliul său este axat pe societăţi prezente pe piaţa AeRO, pepiniera segmentului principal de la BVB, fiind format din companii precum Simtel, Arobs Transilvania Software, Norofert şi SafeTech Innovations.

„La Lăptăria cu Caimac şi Agroland mi-am diminuat poziţiile şi chiar am renunţat la una dintre deţineri. Toate se încadrau la momentul investiţiei la companii cu potenţial, unde conducerea pare în continuare de calitate, promiţând o pantă accelerată de dezvoltare.“

 

Alte declaraţii

Despre 2022 şi portofoliu:

Consider că 2022 a fost un an bun, deşi randamentul nu a fost strălucit comparativ cu 2021. Am înregistrat scăderi pe companiile din România în care sunt investit, dar am avut câştiguri tranzacţionând mai activ pe pieţele americane şi au mai compensat. Randamentul este mic, undeva sub 10%.

În mare, am aceleaşi poziţii în portofoliu. Am tranzacţionat mai mult în SUA pentru a compensa ceea ce nu puteam face aici, unde mult aşteptata Contraparte Centrală nu există nici astăzi. Aşadar, când piaţa scade, nu poţi decât să te uiţi.

Despre 2023:

Temerile legate de război s-au tot diminuat; de regulă, impactul este mare la început, însă a devenit ulterior un subiect care se uzează. Cred că aşa se întâmplă şi cu războiul ruso-ucrainean dacă nu va cunoaşte vreo dezvoltare excepţională. Deci subiectul principal rămâne inflaţia şi în ce măsură afectează totul, de la viaţa cetăţeanului de rând până la marja şi profitabilitatea companiilor, cât şi preţul acţiunilor.

Întrebarea se schimbă din cât de mult creşte inflaţia în cât de mult rămâne inflaţia la aceste niveluri mari. Aş îndrăzni să cred că piaţa subestimează inflaţia. Foarte mulţi se aşteaptă să revină la nivelurile de 2-3%, iar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Este ca un mecanism cu rotiţe şi pârghii care, odată pus în mişcare, este foarte greu să îl frânezi şi să îl aduci în momentul iniţial. Este nevoie de timp şi de paşi economici mai ampli pentru a domoli inflaţia.

Investiţii:

Toată lumea vede că sectorul energetic este unul care va rămâne favorizat de context. Dacă ne referim strict la România, cred în două sectoare mari – agricultură şi IT, care au potenţial nelimitat în timp, nu peste 6-12 luni. Aş investi în continuare tot în companii mici de pe AeRO, nu mi-aş schimba teza dacă aş lua-o de la zero.

Despre OUG privind suprataxarea companiilor de energie:

Sectorul energetic are un mare dezavantaj, anume că este puternic reglementat. Nu urmăresc companiile din energie de pe Piaţa Principală pentru că am fost de prea multe ori surprins de deciziile guvernului. Sigur, unele au fost în favoarea altor investitori, precum distribuirile de dividende, însă per total, nu îmi place această impredictibilitate a factorului politic. Evoluţia unei companii este şi aşa greu de calculat; dacă mai intervin decizii fundamentate mai puţin economic şi mai mult politic, te vor da cu totul peste cap.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent