ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Petr Koblic, CEO al bursei din Praga şi preşedinte al Federaţiei Burselor de Valori, în interviu cu ZF: A fost o decizie înţeleaptă că guvernul României a decis listarea Hidroelectrica la Bucureşti. Va susţine piaţa internă şi va atrage investitori internaţionali

10.03.2023, 00:07 Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu

Debutul Hidroelectrica la BVB ar putea da startul altor listări ale companiilor din portofoliul statului român, spune Petr Koblic ♦ Anul acesta, este posibil să revină disponibilitatea pieţei europene privind ofertele publice iniţiale şi tranzacţiile realizate pe burse.

Listarea celui mai mare producător român de energie electrică la Bursa de Valori Bucureşti s-ar putea dovedi o alegere inspirată în ceea ce priveşte evoluţia ulterioară a pieţei locale de capital, în contextul în care cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României şi posibil din Europa de Est – estimată la 2-2,5 miliarde de euro – ar stimula semnificativ interesul marilor investitori străini, spune Petr Koblic, CEO al bursei din Praga, preşedinte al Federaţiei Burselor de Valori (FESE) şi membru al boardului bursei din Viena.

„Este o realizare grozavă că România efectuează o vânzare atât de mare; n-aş numi-o «privatizate», dar asta reprezintă, în principiu, listarea având loc doar pe piaţa românească. Nu sunt genul de persoană care ar susţine listarea inclusiv pe o piaţă străină. Cred că a fost o decizie înţeleaptă ca guvernul român să listeze compania doar la Bursa de Valori Bucureşti deoarece investi­torii vor tranzacţiona exclusiv la BVB“, argumentează Petr Koblic, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Anul trecut, când Ministerul Energiei a adus în dezbatere listarea Hidroelectrica şi s-a votat în adunarea generală a acţiona­rilor companiei, piaţa de capital din România s-a împărţit în două tabere: una care susţinea listarea internă şi cealaltă care susţinea listarea şi pe alte pieţe, din cea din urmă făcând parte şi Fondul Proprietatea, acţionar vânzător. Prin câteva pârghii legislative din partea ASF şi prin afirmaţiile guvernului şi Ministerului Energiei, s-a adus în discuţie în AGA FP listarea Hidroelectrica doar la BVB. Acţionarii FP, printre care 31% fonduri de pensii, au votat listarea exclusiv la Bucureşti. Fondul a respectat decizia acestora.

Conform informaţiilor ZF, aproximativ 80 de persoane – bancheri, avocaţi, consultanţi tehnici şi financiari – lucrează zilele acestea la Londra şi Bucureşti pentru documentaţia aferentă listării. Prospectul de listare va fi depus în aprilie la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prima fereastră de IPO fiind în luna mai, iar a doua la începutul lui iunie.

„Probabil că Hidroelectrica va fi tranzacţionată pe platforme şi în alte părţi din Europa, dar momentan a fost o decizie bună să fie listată doar la Bucureşti, promovând astfel piaţa în rândul investitorilor. Cred că listarea va fi de succes. Este importantă susţinerea arătată de piaţa domestică şi aş spune că, în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei şi perspectiva guvernului, este o decizie bună deoarece va susţine piaţa internă şi va atrage investitori internaţionali“, adaugă şeful bursei cehe.

Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, a avut venituri de 9,1 miliarde de lei anul trecut, în urcare cu 40% faţă de 2021, şi un profit net de patru miliarde de lei, cu 32,7% peste rezultatul precedentului exerciţiu financiar. Grupul a vândut energie electrică de 14,33THW, minus 16%, însă preţul mediu de vânzare a crescut cu 65% la 560 lei/MWH.

„În mod clar, Hidroelectrica este o companie foarte bună în recenta criză energetică.  Listarea Hidroelectrica ar putea reprezenta un start privind alte potenţiale privatizări. Dacă tranzacţia va avea succes, bancherii de investiţii şi şefii bursei pot vorbi cu guvernul pentru a privatiza alte societăţi prin intermediul pieţei.“

Oferta publică iniţială (IPO) a Hidroelectrica este evaluată la circa 11 miliarde de lei pe baza deţinerii de 20% a Fondului Proprietatea, reprezentând cel mai aşteptat debut de anul acesta de la BVB, care ar putea duce piaţa de capital din România pe radarul Morgan Stanley. De asemenea, analiştii argumentează că listarea Hidroelectrica – la care se adaugă relansarea instrumentelor derivate la BVB – ar putea aduce un impuls considerabil pieţei în 2023, după un 2022 în care bursa locală a închis pe minus cu tot cu dividende pentru prima dată din 2011.

„Îmi pot imagina că revine sentimentul privind disponibilitatea pieţei europene pentru oferte publice iniţiale şi tranzacţii. Am fost într-o situaţie dificilă anul trecut, când s-au realizat foarte puţine tranzacţii din cauza războiului din Ucraina. Cred că situaţia se va schimba anul acesta, am putea o situaţie moderat mai bună în viitorul apropiat. De asemenea, sperăm că vor reveni şi volumele în piaţă. în unele pieţe mai mici, volumele sunt extrem de reduse, în special pe pieţele dedicate mărfurilor, precum electricitatea şi gazele naturale“, a declarat Petr Koblic.

CEO-ul bursei din Praga a fost prezent la ediţia din 9 martie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe Spotify.

„Migrarea investitorilor către bănci se datorează parţial incertitudinii privind preţurile, cât şi factorilor legaţi de managementul riscului. Dintr-o perspectivă paneuropeană, ne-ar plăcea să vedem volumele întorcându-se pe burse.“

Din păcate, acest lucru nu se va întâmpla, continuă Petr Koblic, făcând referire la un trend pe termen scurt în care lichiditatea iese în afara pieţelor de capital şi merge către registrele bancare.

 

Alte declaraţii:

Federaţia Burselor de Valori a criticat masiv migrarea investitorilor către bănci deoarece credem că există valoarea adăugată pe pieţele transparente.

încercăm să convingem autorităţile de reglementare să inverseze acest trend. Europa este cea mai fragmentată piaţă din lume. Aceasta este situaţia la nivel paneuropean. în ceea ce priveşte piaţa din Praga, ea copiază evoluţia europeană, fiind clasificată drept piaţă marginală, nu dezvoltată. Deci suntem influenţaţi de ceea ce se întâmplă pe alte pieţe emergente.

Povestea principală de pe piaţa noastră este la fel ca în România, însă într-o direcţie diferită, vorbind aici de ceea ce se va întâmpla cu cel mai mare emitent al nostru, CEZ, cel mai mare producător de energie din Republica Cehă. Sunt discuţii lansate de guvernul ceh, principalul acţionar, privind o posibilă divizare în două a companiei, urmând să aibă o participaţie de 100% în una din jumătăţi pentru a finaliza unele proiecte.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent