ZF Deschiderea de astăzi

ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Petru David, Sarmis Capital, câştigătorul concursului FT pentru cel mai performant portofoliu de acţiuni: Am un sentiment pozitiv cu privire la BVB, însă nu sunt nici bearish, nici bullish. Titlurile de stat, cea mai bună investiţie în această perioadă

30.01.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ În ceea ce priveşte investiţiile pe piaţa locală, investitorul îşi îndreaptă atenţia asupra companiilor care sunt lideri în industriile unde activează.

Petru David, investment associate al administratorului de fonduri de private equity Sarmis Capital, care anul trecut a câştigat concursul Financial Times pentru cel mai performant portofoliu de acţiuni cu un randament de 66% doar cu poziţii short, adică a pariat pe scăderea acţiunilor, spune că anul acesta mizează tot pe astfel de poziţii la companii precum Carvana, Virgin Galactic, Affirm Holdings, Celsius Holdings şi Rumble.

„Raţionamentul meu spune că sunt destule companii care nu prea mai au acces la finanţare, sunt îndatorate, în vreme ce costurile au crescut din cauza dobânzilor. De exemplu, Carvana, un vânzător de maşini second-hand, a investit foarte mult în stocuri şi showroomuri care arată opulent, dar businessul a generat pierderi chiar şi în perioada în care maşinile second-hand erau poate mai scumpe decât cele noi. Acum au încetinit vânzările în general şi au crescut dobânzile în America, iar piaţa auto este corelată cu costul finanţării. Mă aştept ca societatea să intre în insolvenţă anul acesta”, spune investitorul.

Pe de altă parte, Virgin Galactic, com­pa­nie care activează în industria turismului spaţial, fondată de antreprenorul miliardar Richard Branson, va avea nevoie de injecţii de capital în anii următori până să ajungă la profitabilitate, finanţarea dovedindu-se mult mai greu de accesat în actualul peisaj bursier, explică Petru David.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent