ZF Deschiderea de astăzi

ZF DESCHIDEREA DE ASTĂZI. Petru David, Sarmis Capital, câştigătorul concursului FT pentru cel mai performant portofoliu de acţiuni: Am un sentiment pozitiv cu privire la BVB, însă nu sunt nici bearish, nici bullish. Titlurile de stat, cea mai bună investiţie în această perioadă

30.01.2023, 00:07 Autor: Eduard Ivanovici

♦ În ceea ce priveşte investiţiile pe piaţa locală, investitorul îşi îndreaptă atenţia asupra companiilor care sunt lideri în industriile unde activează.

Petru David, investment associate al administratorului de fonduri de private equity Sarmis Capital, care anul trecut a câştigat concursul Financial Times pentru cel mai performant portofoliu de acţiuni cu un randament de 66% doar cu poziţii short, adică a pariat pe scăderea acţiunilor, spune că anul acesta mizează tot pe astfel de poziţii la companii precum Carvana, Virgin Galactic, Affirm Holdings, Celsius Holdings şi Rumble.

„Raţionamentul meu spune că sunt destule companii care nu prea mai au acces la finanţare, sunt îndatorate, în vreme ce costurile au crescut din cauza dobânzilor. De exemplu, Carvana, un vânzător de maşini second-hand, a investit foarte mult în stocuri şi showroomuri care arată opulent, dar businessul a generat pierderi chiar şi în perioada în care maşinile second-hand erau poate mai scumpe decât cele noi. Acum au încetinit vânzările în general şi au crescut dobânzile în America, iar piaţa auto este corelată cu costul finanţării. Mă aştept ca societatea să intre în insolvenţă anul acesta”, spune investitorul.

Pe de altă parte, Virgin Galactic, com­pa­nie care activează în industria turismului spaţial, fondată de antreprenorul miliardar Richard Branson, va avea nevoie de injecţii de capital în anii următori până să ajungă la profitabilitate, finanţarea dovedindu-se mult mai greu de accesat în actualul peisaj bursier, explică Petru David.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent