ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Alexandru Voicu, Certinvest: Este un lucru bun că aşteptăm recesiunea pentru că astfel companiile se pregătesc pentru o poziţie mai bună de cash flow

26.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Băncile vor fi mai defensive în ceea ce priveşte creditele emise în ultimul an.

Estimările conform cărora 2023 va marca o nouă perioadă de scădere economică pot duce într-un final la aşa-zisul „soft landing“, acea aterizare uşoară mult aşteptată de investitori, care ar genera o nouă serie susţinută de creşteri pe pieţele de capital. De asemenea, prognozele ar putea pregăti societăţile listate pentru o poziţie mai bună a fluxurilor de numerar, spune Alexandru Voicu, CEO al administratorului de active Certinvest.

„Din punct de vedere economic, 2023 nu se prefigurează a fi un an extraordinar pentru că este cea mai telegrafiată recesiune din ultimii 50 de ani.“

„Faptul că o aşteptăm cu toţii este un lucru bun şi ajută companiile să se pregătească pentru o poziţie de cash flow mai bună şi ajută băncile să fie mai defensive pe creditele pe care le-au emis în ultimul an. Din acest punct de vedere, portofoliile sunt puţin mai curate şi ar trebui să avem o aterizare mai uşoară, dar nimeni nu ştie exact cât de adâncă va fi recesiunea“, explică reprezentantul Certinvest.

CEO-ul a fost invitat la ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„În ceea ce priveşte pieţele, 2023 deja oferă anumite sectoare sau clase de active interesante. Va fi un an în care investitorii vor trebui să aibă discernământ ridicat. Cu siguranţă, obligaţiunile guvernamentale şi corporative vor avea un an bun. Dobânzile au ajuns deja la nişte niveluri considerabile care oferă un randament atractiv. Nu vom mai asista la şocuri ca în 2022. Acele scăderi veneau dintr-o durată lungă a bondurilor şi o mişcare de 300 de puncte de bază în rata de referinţă“, adaugă Alexandru Voicu.

Pentru 2023, el mizează pe o pauză sau o scădere a ratei de referinţă. Totuşi, continuă CEO-ul, Rezerva Federală din Statele Unite nu va majora cu mai mult de 100 de puncte de bază faţă de punctul în care se află acum ratele dobânzilor. În schimb, cel mai probabil, Banca Centrală Europeană va ridica dobânda cu 200-300 de puncte.

„Dacă ne uităm la bonduri care au ca referinţă curba americană de dobânzi, ele sunt atractive, stabile, iar riscul de credit nu este deloc semnificativ.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent