ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Andrei Perianu, Bankata.ro: Oamenii nu sunt atraşi de bursă în România pentru că nu prea au avut bani. De abia acum vin nişte generaţii care au pus nişte bani deoparte

25.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Totuşi, lipsa companiilor de creştere accelerată de la bursa locală a generat un strat suplimentar de protecţie în contextul scăderilor din ultima perioadă.

Numărul de investitori de pe piaţa românească de capital – ajuns la 128.000, conform celor mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor – a fost susţinut în ultima perioadă inclusiv de oamenii care au economisit constant şi care au decis să obţină expunere pe instrumente financiare ce pot oferi un randament peste ritmul inflaţiei, spune Andrei Perianu, cofondator şi COO, Bankata.ro, platformă digitală de agregare a produselor financiare.

„Până când cineva nu simte durerea inflaţiei, aflată la 16% acum, nu va lua decizii. Este ca şi cum te-ai duce la dentist doar atunci când te doare măseaua. Oamenii nu sunt atraşi de bursă în România pentru că nu prea au avut bani. De abia acum vin nişte generaţii care au pus nişte bani deoparte. Nu funcţionează să nu ai bani deloc sau să nu ai experienţa/responsabilitatea banilor perso­nali. Dacă nu ai avut asta, nu ai cum să te gândeşti la bursă“, consideră Andrei Perianu.

Reprezentantul Bankata.ro a fost invitat la ediţia din 24 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Le spunem clienţilor să înceapă cu sume mici astfel încât să se expună la sistemul financiar, la acţiuni. Stai şase luni cu o sumă mică şi începi să înţelegi despre ce este vorba. Odată ce te-ai aruncat în bazin, începi să înoţi. După şase luni poţi să mai adaugi poziţii noi. Deci este un mix de învăţare şi experienţă: poţi învăţa dacă aloci timp, însă nu poţi să ai experienţă dacă nu aloci timp“, adaugă COO-ul.

În prezent, platforma Bankata.ro numără peste 100 de conturi. Din totalul de investitori, 30-40% investesc în instrumente financiare din România şi restul în active din afara ţării, atraşi fiind de titlurile de creştere puternică din Statele Unite, precum Amazon, Tesla, Apple, precum şi de indici ca S&P 500 şi MSCI World.

Pe de altă parte, continuă cofondatorul Bankata.ro, handicapul Bursei de Valori Bucureşti, anume lipsa unor titluri precum cele enumerate anterior, a ţinut-o mult mai în siguranţă în perioada actuală marcată de un nivel ridicat de volatilitate.

„Deci ce ne-a lipsit – companiile de mare creştere – acum scade accelerat. Ce a funcţionat în 2021 şi 2020 nu mai funcţionează peste doi ani şi va trebui să ne adaptăm. Este un proces destul de complicat şi, în România, destul de dureros. Oamenii nu vor să se schimbe, nu vor să înveţe, iar acest lucru le generează frică. Aceasta este păcăleala pe care poţi să o ai cu portofoliul tău personal.“

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii

Despre Bankata.ro:

La Bankata.ro suntem foşti wealth manageri care, până acum un an şi jumătate, ne ocupam de oamenii bogaţi ai României. Acum, cu ajutorul tehnologiei, încercăm să facem wealth management pentru toată lumea, indiferent dacă sunt români cu venituri mai mici sau mai ridicate. Nevoia este foarte mare, oamenii nu înţeleg foarte bine sistemul financiar, îl percep ca fiind foarte ermetic. Având inflaţie, toată lumea simte că ar trebui să facă ceva cu banii personali, dar nu prea ştie ce, iar aici intervenim noi. 

Nu avem doar produsele unei singure bănci, unui singur fintech sau unui singur broker de pe piaţa de capital. Poţi alege cardul de credit care ţi se potriveşte de la cele mai mari instituţii bancare din România, credite ipotecare, credite de nevoi personale, conturi de investiţii pentru România şi la nivel internaţional, cât şi conturi digitale. Învăţăm oamenii să folosească aceste servicii, nu îi învăţăm doar cifre, care sunt o mică componentă.

Principiul din spatele bankata.ro este să comparăm furnizorii de produse de cea mai bună calitate sau cei mai mari: bănci, fintech-uri sau brokeri complet digitali. Vrem să oferim o experienţă total digitală sau pe cât posibil total digitală. Scopul nostru este să construim o comunitate sau o bază de investitori la început de drum.

La început, interacţiunea cu noi se bazează foarte mult pe generat de conţinut. Le oferim investitorilor conţinut video sau scris pe înţelesul tuturor, nu cu termeni financiari prea sofisticaţi pentru că aceştia creează o barieră.

De obicei, toată lumea ştie de ETF-uri, dar nu începe să investească în ETF-uri. Toată lumea investeşte la început în indicele american S&P 500, varianta cea mai pasivă cu care poţi să începi, după care te poţi diversifica.

Despre investiţii:

Investesc din 2006, când eram student şi nu ştiam nimic despre investiţii. Momentan investesc în ETF-uri internaţionale, am poziţii în ETF-uri de real estate, companii care plătesc dividende din Europa, cât şi globale, care sunt fie din industria sănătăţii, petrol şi gaze, industria minieră, bănci. Investesc şi pe Bursa de Valori Bucureşti în companii de petrol şi gaze.

Am făcut toate greşelile posibile, dar am luat şi câteva decizii tactice. Am luat o mare parte din portofoliul meu de pe bursă şi l-am investit în real estate din România cu laverage, adică am luat credit de la bancă şi am investit în imobiliare, în mare parte pentru că, la bursă, dacă iei poziţii mai mari decât banii pe care îi ai în cont, pierderile se văd imediat şi sunt extrem de dureroase. La imobiliare, efectul este cumva acelaşi, dar pentru că sunt nelichide, nu vezi acea volatilitate. Preţul apartamentului se mişcă, dar nu îl vezi. Deci lipsa de lichiditate, care este un handicap, funcţionează în favoarea ta.

Acest lucru mi-a dat oportunitatea să îmi pompez un portofoliu un pic mai rapid decât aş fi reuşit la bursă. Odată ce am reuşit să îmi extind patrimoniul personal şi al familiei, m-am întors cu nişte bani pe bursă, menţionând aici anul 2020. Îmi menţin constant acel portofoliu.

Despre crypto:

Lumea a început să investească în crypto cumva inconştient, fără să înţeleagă prea multe, dar au început să înţeleagă cum să pună ordine, ce înseamnă să pierzi/câştigi bani, volatilitate. De acolo începe învăţarea, însă unii intră acum într-o zonă mai sofisticată pe bursa clasică şi pun bani mai mulţi.

E un pic complicat să continui povestea aceea de tip „get rich fast“ la „get rich slow“, dar chiar şi aşa noi o facem pentru că oamenii simt durerea de a pierde bani în acest moment pe crypto şi văd oportunitatea de a merge mai departe, chiar dacă se duc către instrumente tot volatile.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent