ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Antonio Oroian, Goldring: Bursa ar putea fi decorelată de ceea ce se întâmplă în economie. Pe de altă parte, problemele economice ar putea fi incluse în preţurile acţiunilor

16.11.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Luând în calcul al doilea scenariu, piaţa ar putea cunoaşte o evoluţie pozitivă la final de 2022.

În cazul în care provocările cu care se confruntă în prezent economia – precum situaţia energetică, inflaţia ridicată şi războiul din Ucraina – sunt incluse în preţurile acţiunilor listate, Bursa de Valori Bucureşti ar putea înregistra o evoluţie pozitivă spre sfârşitul anului, consideră Antonio Oroian, broker al Goldring.

„Trebuie să ne gândim că Bursa ar putea fi decorelată de ceea ce se întâmplă acum din punct de vedere economic. De asemenea, ne putem gândi că este posibil ca aceste probleme din economie să fie incluse în preţurile acţiunilor. Investitorii ar începe astfel să ia decizii în perspectiva a ceea ce se va întâmpla după ce toate aceste probleme se vor reduce, iar inflaţia va începe să scadă“, spune Antonio Oroian.

Reprezentantul societăţii de brokeraj nu exclude faptul ca dinamica pozitivă – plus 8,8% pe indicele BET în ultima lună – să continue în ultimele săptămâni ale anului, în cazul în care piaţa nu va avea parte de informaţii cu impact negativ, putând avea loc inclusiv un raliu de Crăciun.

„Este posibil să avem un recul pe termen foarte scurt, cel puţin până la sfârşitul lunii, urmând ca în decembrie să revenim pe un trend oarecum pozitiv pe indicele BET.“

Privind spre anul viitor, brokerul argumentează că OMV Petrom (SNP) poate intra în top 5 acţiuni de avut în portofoliu, numind în acest sens rezultatele şi perspectivele companiei, unde este inclusă posibilitatea acordării unei noi runde de dividende.

„Chiar şi Transelectrica ar intra aici, ţinând cont de rezultatele recent publicate. Mă aştept ca investitorii să fie atenţi la Nuclearelectrica şi Romgaz în ideea distribuirii de dividende. Am văzut că Transport Trade Services a avut rezultate bune la şase luni; cred că vor raporta bine inclusiv la nouă luni, observând o reacţie pe acţiuni în anticiparea raportului“, continuă Antonio Oroian.

De asemenea, el face referire şi la acţiunile bancare, în vreme ce Banca Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD) înregistrează evoluţii de plus 7,7%, respectiv 8,4% în ultima săptămână, conform datelor BVB.

„La ultima discuţie, spuneam că mă aştept ca băncile să revină, având în vedere scăderile de la momentul respectiv (...) Am văzut şi cel mai recent avertisment dat de Mugur Isărescu, conform căruia trebuie aşteptat finalul de an pentru a vedea acele marcări la piaţă. Atunci se va observa adevăratul impact al deprecierilor titlurilor de stat din portofoliul băncilor.“


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent