ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Dragoş Manolescu, OTP AM: Indiferent dacă trecem sau nu printr-o recesiune, rezerva de cash ar trebui să fie echivalentul costului lunar al vieţii înmulţit cu 3 până la 12 luni

29.09.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Rezultatele financiare ale companiilor, decuplate de deciziile investiţionale în actualul context.

Într-un scenariu ideal, fiecare investitor ar trebui să deţină o rezervă de cash care l-ar ajuta să îşi plătească în continuare facturile şi să trăiască pe o perioadă de cel puţin un an, spune Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, administrator de investiţii cu active în valoare de 590 de milioane de lei.

„Conform teoriei, rezerva de cash ar trebui să fie echivalentul a 3 până la 12 luni privind nevoia de a-ţi finanţa costul vieţii. Fiecare are un cost lunar al vieţii; ar trebui să înmulţim cu 3 până la 12 costul vieţii, astfel încât, orice s-ar întâmpla, să ai un buffer de cash cu care să îţi poţi plăti mai departe facturile şi să trăieşti în următorul an. Aceasta este rezerva strategică de cash pe care ar trebui să o avem tot timpul, indiferent dacă trecem sau nu printr-o recesiune“, explică Dragoş Manolescu, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 28 septembrie.

Reprezentantul OTP se aşteaptă în continuare la o perioadă de volatilitate pe pieţe şi adaugă că scăderile înregistrate de Bursa locală nu au ajuns la final, într-un moment în care raportările financiare la S1 nu par să influenţeze pozitiv alegerile investitorilor prezenţi la BVB.

„Încă nu am văzut capitularea sau «sângele de pe străzi» de care vorbeşte Rothschild. Dacă ne uităm la ultima lună, Bursa de la Bucureşti a subperformat prin comparaţie cu indicii din Europa şi SUA. Aici, motivul este legat de preţul energiei şi volatilitatea legislativă din UE şi România – indicaţiile primite de la UE şi OUG-urile din România afectează profitabilitatea companiilor din energie.“

Pe de altă parte, Dragoş Manolescu argumentează că raportările financiare arată profiturile înregistrate în trecut, deci până la o anumită dată, în timp ce cotaţiile acţiunilor surprind aşteptările pe care le au investitorii cu privire la profiturile viitoare ale unei societăţi.

„În momentul în care se schimbă mediul legislativ şi apar ordonanţe de urgenţă sau directive europene, existând deci volatilitate la nivel legislativ, cotaţiile au de suferit deoarece aşteptările se discountează. Am asistat deci la o decuplare privind rezultatele, care au fost, de altfel, foarte bune“, consideră reprezentantul administratorului de active.

Întrebat cu privire la potenţialul instrumentelor cu venit fix, Dragoş Manolescu spune că randamentele la obligaţiunile din Marea Britanie au crescut foarte mult în ultima perioadă şi au angrenat o creştere a randamentelor bondurilor, respectiv o corecţie în preţurile obligaţiunilor din Statele Unite până în România.

„În momentul de faţă, mai ales după ce s-a întâmplat în Marea Britanie, reprezentând un duş rece şi un şoc pe piaţă, mi se pare că obligaţiunile sunt foarte atractive. Au ajuns la un randament foarte bun pentru cineva care vrea să investească pe termen mediu şi lung.“

De altfel, pentru investitorii al căror profil de risc se pretează pe termen mediu şi lung pe bonduri, există obligaţiuni denominate în lei pe zece ani, cu peste 7% dobândă. Pentru maturităţi mai mari de 2024, randamentul mediu este de circa 8%, ajungând la 8,6% în 2036. În cazul bondurilor în euro, randamentele ajung, de exemplu, la 7,69% în 2032.

„Privind în spate, cauza puseului inflaţionist a fost preponderent cauzată de preţul energiei, deci baza preţurilor de la care se calculează inflaţia este mai sus. Astfel, mi se pare puţin probabil ca preţurile să crească atât la energie, cât şi în lanţ cu 10-15% pe an“, crede Dragoş Manolescu.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent