ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Irina Ioniţă, investitoare la bursă: Anul acesta am vândut TeraPlast şi MedLife. Am păstrat însă Nuclearelectrica şi am adăugat One United Properties şi Banca Transilvania

20.12.2022, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Pentru Irina Ioniţă, antreprenoare şi investi­toare la Bursa de Valori Bucureşti, evoluţia negativă a pieţei de capital de anul acesta a determinat o reactualizare a portofoliului de investiţii care a inclus vânzarea a doi din performerii indicelui de referinţă BET din 2021.

„Anul acesta au fost turbulenţe în toate direcţiile. M-am adaptat din mers şi am ajustat puţin portofoliul, vânzând TeraPlast şi MedLife. TeraPlast ajunsese într-o zonă care mi se părea puternic supraevaluată, mai ales după ce au vândut divizia de oţel şi au acordat acel dividend special. MedLife are un grad de îndatorare foarte mare şi contextul actual nu o ajută, ba chiar o defavorizează“, spune Irina Ioniţă, prezentă la ediţia ZF Deschiderea de Astăzi din 19 decembrie.

Alături de Nuclearelectrica (SNN), cu un randament de 163%, producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP) şi operatorul privat de sănătate MedLife (M) au fost „vedetele“ indicelui BET de anul trecut, cu creşteri de 181%, respectiv 113%.

„Am păstrat însă Nuclearelectrica şi am adăugat la începutul anului One United Properties şi Banca Transilvania. Nuclearelectrica este favorizată clar de contextul actual. în primele nouă luni ale anului a avut o producţie cu 2% sub ce a produs în perioada similară a anului anterior, însă profitul s-a triplat, iar indicatorul PER (price/earnings ratio – n.r.) a ajuns undeva la 4,9x“, afirmă Irina Ioniţă.

Ea argumentează că, deşi societatea urmează acum să fie subiectul mecanismului de achiziţie centralizat, urmând să vândă energie la preţ reglementat, grupul a bugetat un profit pentru 2023 şi 2024 de circa 2,1 miliarde de lei, ceea ce asigură în continuare un indicator PER atractiv.

„Compania rămâne cu perspective foarte bune, în principal datorită proiectelor pe care le are în derulare sau pe care urmează să le deruleze. Pe de altă parte, One United nu are competiţie locală şi înregistrează un PER foarte bun, undeva la 6x. Performanţa economică a fost foarte bună anul acesta.“

Investitoarea notează în acest sens achiziţia Bucur Obor, creşterea semnificativă a veniturilor din chirii şi, nu în ultimul rând, construcţiile noi, ale căror venituri au fost recunoscute în contabilitate. De asemenea, începând cu trimestrul actual, peste 1.700 de apartamente au fost adăugate în portofoliul echipei de vânzări.

„Banca Transilvania este lider pe piaţă, cu o cotă de 19%. Are active şi venituri în creştere la T3, iar profitul se menţine la un nivel similar celui de anul trecut. Indicatorii sunt foarte buni şi mă aştept la o evoluţie foarte bună pe viitor. Deşi entităţile stau foarte bine din punct de vedere financiar, ele au avut o evoluţie negativă anul acesta, în trend cu piaţa“, adaugă Irina Ioniţă.

Conform datelor BVB, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au pierdut 10% de la începutul anului, în timp ce Nuclearelectrica şi One United s-au depreciat cu 7,3%, respectiv 12,7%.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent