ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Istvan Sarkany, investitor la Bursă: Taxa de solidaritate la Petrom nu îmi influenţează decizia de investiţie, acolo unde am 10% din portofoliu

20.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

Istvan Sarkany, investi­tor la Bursa de Valori Bucureşti, spune că poziţia adoptată de OMV Petrom (SNP) privind aşa-zisa taxă de solidaritate ce­rută la finele anului trecut de gu­vernul Ciucă nu îi va schimba ponde­rea societăţii din porto­­foliu, făcând referire la ordonanţa de urgenţă care taxează profiturile excepţionale ale compa­niilor de petrol şi gaze.

„Cum este făcută în acest mo­ment, pare că legea îi ocoleşte. Nu ştiu dacă a fost un pic şi meritul lor că au mai redirecţionat o parte din acti­vitate cât să iasă sub pragul acela de 75%, scopul managementului fiind să optimizeze profitul pentru acţionari. Dacă ar fi să plătească, oricum com­pa­nia nu este atât de scumpă încât să nu merite să fie în portofoliu, rămâ­nând cu un profit de peste 5 miliarde dacă ar plăti. Acest lucru nu îmi influenţează decizia de investiţie“, explică Istvan Sarkany.

„Nu mai cumpăr Petrom în ultima vreme pentru că a ajuns la pragul la care mă opresc de obicei din cumpărat acţiuni, fiind peste 10% din portofoliu.“

Investitorul a fost invitat la ediţia de joi, 19 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Sunt investitor pe termen lung. Încerc să nu scot bani din bursă, încă mă consider în perioada de acumulare. Anul trecut, am avut perioade de scăderi şi am intrat cu toţi banii pe care îi aveam disponibili în anumite acţiuni. A fost aproape bine până a venit ordonanţa de urgenţă şi am terminat anul cu un minus de 8%. Anul acesta, portofoliul a evoluat însă destul de bine, am deja aproape 7% pe plus.”

În ultima perioadă, investitorul – care are cu un portofoliu de 37 de acţiuni – a renunţat la pachetele deţinute la operatorul privat de sănătate MedLife (M) şi Evergent Investments (EVER), fosta SIF Moldova, obţinând expunere în schimb pe producătorul de motoare şi generatoare electrice Electroprecizia Săcele (ELZY), despre care consideră că va profita de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Mai am foarte puţin din Transilvania Investments Alliance, însă nu ştiu dacă mai este mult până îl dau afară din portofoliu. A fost o perioadă când (SIF-urile – n.r.) mi s-au părut ieftine şi de aceea le-am adăugat. Am tot vândut din SIF-uri, dar au rămas pachete mici, de ordinul a câteva mii de euro (...) De asemenea, am adăugat în ultima vreme o companie din industria apărării care o să aibă un cuvânt de zis anul acesta şi anul viitor”, adaugă Istvan Sarkany.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent