ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Adrian Codirlaşu, CFA, despre perioada de raportări de la bursa de valori: companiile care se adresează consumatorului pot veni cu rezultate peste aşteptări

13.02.2025, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Sectoarele defensive, precum utilităţile, de luat în calcul într-un scenariu în care economia creşte sub potenţial sau intră în recesiune „Partea de logistică ar trebui să fie încurajată anul acesta de faptul că am intrat în Schengen terestru“.

Sezonul de publicare a situa­ţiilor financiare preliminare pe 2024 ar putea genera un impact pozitiv asupra companiilor de la Bursă care beneficiază de creşterea nivelului de consum din România, consideră Adrian Codirlaşu, pre­şedinte CFA România, invitat la ediţia din 12 fe­bruarie a emisiunii ZF Deschi­derea de Astăzi.

„Cred că, în general, o să fie peste aşteptări companiile care se adresează consumatorului, deci cei care au clienţi persoane fizice, pentru că am avut un consum care a crescut puternic. În ceea ce priveşte com­paniile, am văzut că industria, construc­ţiile şi serviciile au fost pe minus. Aici s-ar putea să ne aflăm sub aşteptări“, spune el.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul pri­vat, a crescut cu 8,7%, la 11 luni din 2024, alimentată de consu­mul de produse nealimentare, precum aragaze, frigi­dere şi maşini. 

Deficitul comercial al României a crescut însă cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, conform datelor INS.

„Şi economia a crescut sub aşteptări. Urmează să vedem da­tele statistice, dar probabil a cres­cut cu 1%. Anul acesta antici­pa­ţiile CFA România sunt de o creş­tere de 1-1,5%, deci sub po­tenţial. Asta se va traduce şi printr-o evoluţie mai slabă a eco­nomiei şi pentru anumite companii.“

Majoritatea societăţilor incluse în indicele de referinţă BET îşi vor publica rapoartele financiare anuale la finele lunii, pe 26-28 februarie. Până acum au „ieşit la tablă“ Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD). Pe de altă parte, mai multe companii energetice au publicat rapoarte operaţionale preliminare, precum Hidroelectrica (H2O) şi Romgaz (SNG).

„Într-un scenariu de creştere sub potenţial sau chiar de recesiune, cine protejează mai bine banii investitorilor sunt sectoarele defensive, utilităţile. Tot ce înseamnă energie este bine reprezentat pe Bursa de Valori (...) partea de logistică ar trebui să fie încurajată anul acesta de faptul că am intrat în Schengen terestru“, adaugă reprezentantul CFA.

De la începutul anului, acţiunile companiilor de utilităţi afişează cele mai ridicate randamente din structura BET: Electrica (EL) a crescut cu 12%, Transgaz (TGN) cu 13%, iar Transelectrica (TEL) a urcat cu 17,5%, potrivit bvb.ro.


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent