ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Angelo, investitor: Greu de spus dacă vom avea un raliu de Crăciun. Să nu uităm însă că, fundamental, sunt multe companii care stau bine

03.12.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În ceea ce priveşte titlurile de stat, ar trebui luate în calcul cele cu scadenţe scurte, cu randamente mai atractive, spune participantul bursier.

În contextul creat de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, şansele pentru un „raliu de Moş Crăciun“ – adică o serie de creşteri pe indici în preajma sărbătorilor – devin tot mai mici la Bursa de Valori Bucureşti, spune Alexandru Angelo, in­ves­titor la BVB, invitat la prima ediţie de săptă­mâna aceasta a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Este greu de zis dacă va fi un raliu de Crăciun. Ar putea fi o corecţie pozitivă; dacă ar fi fost un raliu, implicit ar fi trebuit să facă măcar maxime locale. Dar îmi e greu să cred că în momentul acesta s-ar putea întoarce cu totul scăderea şi să marcăm noi maxime. Avem de recuperat destul de mult teren“, afirmă el.

Doar săptămâna trecută, indicele de referinţă BET a pierdut 4,6% pe fondul stării de nesiguranţă care a cuprins piaţa ca urmare a rezultatului surprinzător al primului tur al alege­rilor prezidenţiale şi deciziei Curţii Consti­tuţionale a României de renu­mărare a voturilor. În aceste condiţii, acţiuni precum Banca Transilvania şi Romgaz au coborât cu circa 6% în câ­teva zile. 

„Să nu uităm însă că, funda­­mental, sunt multe companii care stau bine. Este adevărat că situaţia se poa­te schimba în funcţie de politi­cieni,  dar totuşi să nu uităm că o schimbare brutală nu se produse într-o zi sau o săptămână, ar trebui să treacă ceva timp să vedem ce se poate întâmpla“, adaugă Alexandru Angelo.

Pe radarul investitorului se află zilele acestea companiile de energie, precum producătorul Hidroelectrica (H2O), sau transportatori precum Transelectrica (TEL). În ceea ce priveşte titlurile de stat, ar trebui luate în calcul cele cu scadenţe scurte, de 1-3 ani, mai atractive din punct de vedere al randamentelor, spune el.

„Ce recomand investitorilor este să se uite, de exemplu, la o ţară precum Ungaria, care are un conducător cu o anumită tentă extremistă. Cu toate acestea, ţara a rămas în Uniunea Europeană, iar bursa a reuşit să crească, chiar dacă, evident, nu au avut o creştere economică precum a României.“


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent