ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Alexandru Angelo, investitor la BVB: Este necesar să luăm în calcul sectorul de energie, care ne poate ajuta să depăşim momentele de incertitudine şi inflaţie

25.04.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ În Europa, companiile din energie se tranzacţionează anul acesta în creştere cu 10% prin indicele Stoxx 600 Energy ♦ La BVB, dinamica BET-NG este sub cea afişată de BET.

În cadrul ediţiei din 24 aprilie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Alexandru Angelo, investitor la Bursa de Valori Bucureşti, care a discutat despre potenţialul pe care îl prezintă principalele companii de energie de la BVB în faţa ritmului de creştere al preţurilor, având în vedere că inflaţia ar putea însoţi o potenţială revenire sau accelerare a economiei; în acest sens, investitorul citează dinamica indicelui PMI (Purchasing Manager’s  Index), care reflectă evoluţia din industria prelucrătoare.

„Am un portofoliu diversificat şi cred că este necesar să luăm în vizor şi sectorul de energie. Cei «patru magnifici» de la BVB – aluzie la «magnificii» de pe Wall Street –, adică Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Petrom, cei mai mari producători locali de energie, ne vor ajuta să depăşim cu brio momentele de incertitudine şi inflaţie”, consideră Alexandru Angelo.

La bursa locală, indicele BET-NG – ce include companiile de pe piaţa principală care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente – afişează un avans de 7,7% de la începutul anului, faţă de 10% pe benchmark-ul BET.

Dinamicile din ultimele 12 luni sunt de 26,7%, respectiv 36%. În Europa, indicele Stoxx 600 Energy este pe plus cu 10,2% în 2024, din structura sa făcând parte companii precum grupurile britanice Shell şi BP, cât şi gigantul francez TotalEnergies. Stoxx 600 a crescut cu 6,3% anul acesta..

„Includ indicatorul PMI în deciziile mele investiţionale şi consider că este destul de important în ceea ce priveşte alocarea portofoliului. Dacă ne uităm la acest grafic, observăm, că, în Statele Unite, de exemplu, asistăm la o revenire în forţă a sectorului manufacturier. De câteva luni înregistrăm valori de peste 50, ceea ce indică o primă expansiune a sectorului din toamna lui 2022 – evident cu câteva tentative eşuate în 2023, care s-au dovedit mai degrabă stagnări.”

Care este însă legătura dintre sectorul energetic, inflaţie şi indicatorul PMI?

„În contextul actual, consider că orice revenire sau o reaccelerare economică va fi însoţită de inflaţie. Când vorbim de o revenire a sectorului manufacturier, vorbim în principal de o creştere a cererii pentru bunuri tangibile şi, implicit, de un consum mai mare de energie”, spune investitorul.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent