♦ Piaţa locală nu se mai cuplează cu evoluţiile burselor externe l La primele semne de corecţie, investitorii de retail au decis să îşi marcheze din profituri.
Din luna august încoace, Bursa de Valori Bucureşti se află pe un trend de scădere, iar printre cauze putem numi dispariţia treptată a entuziasmului creat în jurul acţiunilor Hidroelectrica (H2O), starea de aşteptare a investitorilor instituţionali, venită în contextul alegerilor din România, cât şi deciziile mediului de retail de a-şi marca din profituri, spune Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction.
„Vedem o evoluţie laterală a pieţei de mai mult timp, oarecum în contradicţie cu evoluţiile foarte bune de până la final de vară, atunci când piaţa românească era în topul creşterilor burselor europene. Ce vedem în ultima lună este o evoluţie uşor descendentă şi care nu se mai cuplează cu evoluţiile pieţelor externe“, explică analistul.
Reprezentantul Prime Transaction, companie cu tranzacţii intermediate de 530 de milioane de lei în primele nouă luni din an la BVB, a fost invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia din 3 octombrie. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe Spotify.
„Printre cauze aş remarca o epuizare a efectului Hidroelectrica, care a însoţit piaţa în ultimul an, aducând capital şi interes şi ducând piaţa la noi maxime istorice. Pare că acest efect s-a disipat. Pe de altă parte, vedem o prezenţă destul de slabă a investitorilor instituţionali.“
Analistul consideră că starea de expectativă poate fi pusă pe seama alegerilor prezidenţiale şi parlamentare de la final de noiembrie-început de decembrie, marii investitori aşteptând să vadă cum va fi guvernată România începând cu 2025.
„O ultimă cauză aş pune-o pe seama investitorilor de retail, care au susţinut trendul de creştere, însă în momentul în care au apărut primele corecţii la final de vară şi în septembrie, văzând că piaţa poate evolua în ambele sensuri, probabil că a fost un semnal de a marca o parte din profituri“, adaugă Alin Brendea.
În cele 20 de şedinţe de tranzacţionare de dinaintea celei din 3 octombrie, indicele de referinţă BET a scăzut de 12 ori, iar de la maximul din 18 iulie s-a depreciat cu 7%, conform datelor bvb.ro.
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE