ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ana Maria Neaţu, BVB: În etapa de nominalizare a programului BVB Arena, cele mai multe companii propuse sunt din comerţ, deci nu IT&C, cum era cazul în anii trecuţi

14.06.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ 81% din totalul nominalizărilor sunt companii de tip IMM l Majoritatea companiilor, din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Cea mai recentă ediţie a pro­gramului BVB Arena, organizat de Bursa de Valori Bucureşti, a venit cu o surpriză în ceea ce priveşte etapa de nominalizare, respectiv o rocadă realizată între domeniul IT&C şi comerţ, spune Ana Maria Neaţu, manager de proiect, invitată la ediţia de joi, 13 iunie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

„Anul acesta avem o surpriză. Dacă în ultimele ediţii, domeniul IT&C se afla în topul companiilor nominalizate, de această dată cea mai mare pondere din total o deţin companiile din comerţ, cu 17%, iar apoi urmează IT&C, cu 12%. Pe locul trei, la egalitate, cu câte 11 procente, avem companiile din industria alimentară şi cea prelucrătoare“, afirmă Ana Maria Neaţu.

Apoi, companiile din domeniul serviciilor înseamnă 10% din total, urmat de sectorul construcţiilor, cu 7%. Pe de altă parte, companiile din regiunea Bucureşti-Ilfov continuă să domine nominalizările, având 37% din totalul propunerilor lansate în perioada 23 aprilie – 31 mai.

„Pe locul doi se află judeţul Cluj, cu 7%, urmat de Iaşi, cu 5%. La egalitate, cu câte trei procente, avem Braşov, Bacău, Suceava, Constanţa”, continuă reprezentanta BVB.

Până acum, companiile venite din programul BVB Arena au derulat 37 de runde de finanţări, respectiv 13 listări de acţiuni şi 24 de emisiuni de obligaţiuni, în valoare de 236 de milioane de euro.

„Anul acesta, nu este o surpriză că cea mai mare pondere din total o deţin companiile din categoria IMM, cu 81%: Apoi 10% sunt companii corporate şi 9% startup-uri”, adaugă Ana Maria Neaţu.

Cea mai mare cifră de afaceri obţinută în 2023 de o companie nominalizată este de peste 7 miliarde de lei, fiind totodată firma care are al doilea cel mai mare număr de angajaţi, peste 3.700, cât şi o vechime de 31 de ani. Domeniul în care activează este comerţul.

„În acest moment de aflăm în etapa de selecţie. Membrii comitetului de nominalizare au rolul de a selecta cele 50 de companii semifinaliste. Lista o vom cunoaşte înainte de începerea votului publicului, desfăşurat între 1–31 iulie. Primele trei cele mai votate sunt declarate primele finaliste.”

După votul publicului are loc întâlnirea juriului, unde vor fi desemnate celelalte 12 companii finaliste. în septembrie, cele 15 firme ajunse în finală vor fi premiate în cadrul galei BVB. Apoi, urmează programul de mentorat în octombrie-noiembrie şi lansarea cărţii BVB Arena la începutul anului viitor.

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent