♦ Acţiunile au triplat banii investitorilor în ultimul an ♦ „AI-ul şi, în general, companiile de AI încep să ofere în zona de business diverse produse bazate pe algoritmi, iar asta reprezintă un risc major pentru companiile clasice de software.
Producătorul de cipuri Nvidia, unul dintre principalii beneficiari ai freneziei create pe Wall Street în jurul inteligenţei artificiale, ar putea continua trendul ascendent din ultima perioadă, care a făcut din grup a doua cea mai valoroasă companie din lume, spune Bogdan Maioreanu, analist în cadrul platformei de tranzacţionare eToro, invitat la cea mai recentă emisiune ZF Deschiderea de Astăzi.
„Cred că Nvidia are în continuare potenţial de creştere prin faptul că are acel şanţ de apărare din jurul produselor sale faţă de competitorii principali. Am văzut un studiu care spunea că acum au 98% din toate configuraţiile bazate pe cipuri grafice în centre de date, acelea care sunt extrem de importante în funcţionarea şi generarea de produse legate de AI“, explică analistul.
Evaluată la circa 3.000 mld. dolari, Nvidia a depăşit recent Apple şi a devenit a doua companie la nivel mondial în funcţie de capitalizare, fiind întrecută doar de Microsoft, cu o valoare de piaţă de 3.200 mld. dolari. Acţiunile Nvidia s-au apreciat cu 153% de la începutul anului şi cu 208% în ultimele 12 luni; acestea au trecut săptămâna trecută printr-un proces de divizare (splitting).
„La sfârşitul anului, din cauza competiţiei care vine din zona companiilor mari, inclusiv Microsoft, este posibil să vedem o diminuare a acestei dominaţii, dar nu mai jos de 94%.“
„Acum ei lansează o nouă versiune a cipului grafic care echipează centrele de date, plus că mai au nişte produse în pipeline pe care le vom vedea pe parcursul anului“, continuă Bogdan Maioreanu.
Cipurile Nvidia alimentează modelele de inteligenţă artificială despre care directorul executiv Jensen Huang a afirmat că vor stimula o nouă „revoluţie industrială“, transformând afacerile la nivel mondial cu funcţii de îmbunătăţire a productivităţii. în T1/2024, Nvidia a înregistrat venituri de 26 mld. dolari, în creştere cu 18% faţă de T4/2023 şi 262% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, conform situaţiilor financiare trimestriale.
„Mai este un aspect – au cumpărat în 2020 o companie de reţelistică şi în acest moment încearcă să integreze şi această zonă cu cipurile grafice, creând o nouă zonă de venituri. AI-ul este cel care a provocat aprecierea puternică a pieţelor americane în ultima perioadă. Vedem că AI-ul şi, în general, companiile de AI încep să ofere în zona de business diverse produse bazate pe algoritmi, iar asta reprezintă un risc major pentru companiile clasice de software.“
Investitorii s-au orientat spre acţiunile Nvidia întrucât grupuri tech precum Google, Microsoft şi Meta cheltuiesc miliarde de dolari pe cipurile sale, fără a exista indicii că ritmul lor de cheltuieli va încetini semnificativ în viitorul apropiat. Pe de altă parte, piaţa americană de capital s-a apreciat de la începutul anului cu 13% prin indicele de referinţă S&P 500, în vreme ce indicele marilor companii de tehnologie Nasdaq Composite afişează un avans de 16,4%.
„În acest moment, cumpărătorii de software din companii au început să pună piciorul pe frână. Am văzut acest lucru menţionat în raportările financiare ale Salesforce şi UiPath. Amândouă au spus că văd o lungire a termenului de contractare şi o reticenţă din partea acestor cumpărători, mai ales la contractele pe termen lung“, mai spune Bogdan Maioreanu.
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE