♦ „Vrem să aprofundăm raportările ca să avem o imagine cât mai detaliată a pieţei de capital“.
Numărul de investitori de la Bursa de Valori Bucureşti, atât în acţiuni, titluri de stat cât şi alte instrumente financiare, prin intermediul societăţilor de brokeraj participante la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI), are o creştere constantă trimestrială de 7-8%, iar datele din iunie 2024 arată o valoare record de 202.377 de conturi, potrivit lui Bogdan Movileanu, director general al FCI.
Statisticile publicate periodic de FCI pe propriul site menţionează numărul de investitori pe fiecare categorie – compensabili integral în limita plafonului de 20.000 de euro, în limita plafonului şi necompensabili, cât şi valoarea medie a contului de tranzacţionare. Iar aici lucrurile se pot îmbunătăţi, spune Movileanu la Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.
„Avem o colaborare bună cu colegii de la Bursa de Valori Bucureşti şi dorim aprofundarea acestor raportări pe care le primim de la participantţii fondului pentru a încerca să extragem cât mai multe date şi a veni cu câteva concluzii pertinente. Cu informaţiile pe care le are Bursa de Valori Bucureşti, cu cele pe care le avem noi, putem construi şi veni cu informaţii pertitente cu privire la evoluţia pieţei de capital. Ne gândim – şi vom avea discuţii şi cu participanţii – dacă raportarea unei cifre în plus, a unei categorii în plus ar fi benefică pentru toată lumea implicată.“
Numărul investitorilor compensabili integral – adică în limita unei investiţii de 20.000 de euro pe care un investitor şi-ar recupera-o integral dacă societatea de brokeraj la care are cont ar întâmpina dificultăţi financiare – era în iunie 2024 de circa 140.000 de conturi.
Valoarea medie a unui cont era de 4.000 de euro, potrivit FCI. Numărul celor compensabili în limita plafonului era de 61.600 cu o valoare medie de 195.000 de euro. Iar numărul celor necompensabili – inclusiv fonduri de pensii – de 1.300 cu o valoare medie de 40 mil. euro.
„Aici întâlnim investitorii profesionali, cu precădere cei instituţionali. Dacă ne uităm la numărul investitorilor necompensabili declaraţi la 30 iunie 2024 numărul acesta este de 1.315 investitori. Aici vorbim de investitorii profesionali precădere cei instituţionali, precum şi investitorii persoane fizice care îndeplinesc acele cerinţe conform legii şi conform reglementărilor interne ale fiecărui broker. Fiecare broker, plecând de la termeni regăsiţi în lege, are un mod de a categorisi aceşti investitori ca şi investitori profesionali. În principiu de bază sunt să ai un portofoliu mai mare de 500.000 euro, un anumit volum pe piaţă dar fiecare îşi stabileşte regulile proprii plecând totuşi de la de la o bază legală“, spune Movileanu.
Emisiunea integrală cât şi explicaţiile cu privire la rolul fondului, cum este alimentat, despăgubiri şi când a fost ultimul caz de intervenţie, în emisiunea integrală ZF Deschiderea de Astăzi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE