ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Călin Ionescu, Sphera Franchise: Probabil că vom avea parte de mai puţine turbulenţe anul acesta, încetinirea inflaţiei urmând să aducă mai multă predictabilitate

03.03.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Compania plănuieÅŸte să deschidă nouă restaurante în 2023: opt KFC-uri ÅŸi un drive thru Taco Bell.

În ediţia din 2 martie a ZF Deschiderea de Astăzi a fost in­vitat Călin Ionescu, director general, Sphera Franchise Group (simbol bursier SFG), ope­ra­torul în sistem de franciză al res­taurantelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, Italia şi Re­publica Moldova, care a discutat despre planurile pentru 2023, cât şi pe baza rezultatelor record de anul trecut.

„După cum se vede anul acesta, pro­babil că o să avem parte de mai puţine turbulenţe comparativ cu anul tre­cut, cel puţin primele două luni. Odată cu încetinirea inflaţiei sper să poată fi mai predictabil şi să putem pla­nifica mai bine partea de marketing, deschideri şi costuri, astfel încât să putem livra investitorilor ceea ce vom promite în bugetul care va fi apro­bat în adunarea generală a acţio­narilor din aprilie“, spune Călin Ionescu.

Grupul a raportat vânzări record de 1,3 miliarde de lei în 2022, cu 30% peste rezultatul anterior, şi un profit net de 38 de milioane de lei, dublu faţă de cel de 19 de milioane din anul precedent. Ultimul trimestru de anul trecut a fost cel mai bun din istoria companiei, cu vânzări de 370 de milioane de lei, plus 36%, şi un profit de 23,4 milioane, de la o pierdere de 0,7 milioane de lei în T4/2021.

„Au fost foarte multe provocări anul trecut şi a trebuit să găsim soluţii pentru fiecare în parte. Primul trimestru era încă afectat de restricţii, în mall-uri se intra cu certificat Covid, existau limite de capacitate în restaurante. De la sfârşitul lui 2021 apăruse criza pe partea de lanţuri logistice şi de aprovizionare, preţuri de materii prime, disponibilitate, preţuri la combustibil. Apoi a început războiul din Ucraina, care a accentuat toată criza preţurilor materiilor prime, ducând la o creştere abruptă a costurilor, care nu au putut fi transferate imediat către consumator“, explică reprezentantul Sphera.

De asemenea, anul trecut, compania s-a confruntat cu creşteri de 50% la unele materii de bază, precum carnea de pui, mozzarella, făina şi legumele. Totuşi, cheltuielile din restaurante s-au ridicat în 2022 la 1,21 miliarde de lei, un avans de 32% faţă de anul anterior, în contextul în care societatea a început să revizuiască contractele şi să renegocieze cu furnizorii, problemele fiind accentuate totodată de volatilitatea din piaţa energiei şi schimbările legislative care au afectat la rândul lor segmentul de costuri.

„A trebuit să ne adaptăm strategia de marketing, venind cu oferte de tip value. Numărul de tranzacţii a crescut şi managementul eficient al costurilor a dat rezultate. Pe de altă parte, ne-a ajutat inclusiv strategia de dezvoltare prin care am acoperit noi oraşe. Anul acesta avem în plan să deschidem nouă restaurante: opt KFC-uri şi un drive thru Taco Bell. Marea majoritate sunt drive thru-uri, care au performat foarte bine.“

Cu 9% s-au apreciat acţiunile SFG anul acesta, pe tranzacţii de patru milioane de lei. Prin comparaţie, indicele de referinţă BET are plus 6% în aceeaşi perioadă. Compania – cu o puternică prezenţă în portofoliile fondurilor de pensii Pilon II – afişează o capitalizare de aproape 600 de milioane de lei.

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent