ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Claudiu Cazacu, XTB România: Bursa locală a surprins plăcut, dar aş începe să fiu mai atent din toamnă. Prudenţa s-ar putea manifesta mai pronunţat

11.07.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

„Există anumite discuţii vizavi de parametri macro, deficit, datorie publică. Nu este obligatoriu ca acestea să frâneze semnificativ apetitul investitorilor, dar există un risc“.

În vreme ce indicii pieţei locale de capital au depăşit deja aşteptările analiştilor de anul acesta, cu o creştere de circa 20% pe benchmark-ul BET în 2024, Claudiu Cazacu, consulting strategist al XTB România, recomandă precauţie odată ce sezonul estival se va apropia de final, notând în acest sens o potenţială serie de momente de volatilitate pe pieţele externe din toamnă.

„Bursa locală a surprins pozitiv. Dar în acelaşi timp, dacă ne uităm la ultimii ani, 2021, 2022, 2023, a stat în linii mari într-un anumit interval, de acolo creşterea de 40-50% pe indicii total return nu mai pare atât de mare. Cred că vizibilitatea BVB şi a României în general este în creştere, iar asta promovează o viziune optimistă“, spune analis­tul, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

Cu tot cu dividende, adică prin prisma indicelui BET-TR, Bursa de Valori Bucureşti s-a apreciat cu 26,5% de la începutul anului încoace, cu 8 procente peste randamentul înregistrat în aceeaşi perioadă de S&P 500 (TR), indicele de referinţă al Wall Street, care de aseme­nea ia în calcul dividendele distribuite investitorilor.

„Aş începe să fiu mai atent din toamnă – sau chiar până în toamnă, timing-ul fiind o chestiune foarte dificilă. Există anumite discuţii vizavi de parametri macro, deficit, datorie publică.“

„Nu este obligatoriu ca acestea să frâneze semnificativ apetitul investitorilor, dar există un risc, aşa că prudenţa s-ar putea manifesta mai pronunţat.“

Pe de altă parte, reprezentantul casei de brokeraj pe burse internaţionale notează că finalul de an va depinde de alegeri şi de evoluţia valorilor macro şi ale celor geopolitice. Investitorii se vor uita cu precădere spre ratele dobânzilor, după ce Banca Naţională a României a redus rata dobânzii de politică monetară de la 7% la 6,75% pe an; nivelul nu mai fusese schimbat din ianuarie 2023.

„În plan extern, cred că se va petrece, mai devreme sau mai târziu, o predare de ştafetă, care va face ca, pentru cei cu expunere pe indici, să existe momente de trepidaţie, cel puţin o corecţie de 5-10% până la finalul anului. Dar per total, am impresia că am putea fi o bună parte din acest timp chiar la cotaţii superioare celor actuale. însă, din nou, prudenţa este necesară“, adaugă analistul.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent