♦ De anul acesta, investitorii prezenţi pe Bursa locală pot tranzacţiona trei ETF-uri, unul bazat pe indicele de referinţă BET, altul pe BET-NG, unde sunt incluse companii din energie şi utilităţi, iar altul pe BET-TRN, care presupune reinvestirea dividendelor nete.
În cadrul primei ediţii din luna noiembrie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitată Zuzanna Kurek, fondatoare Cornerstone Communications, companie pentru relaţia cu investitorii, consultanţă pre şi postlistare, care a discutat despre perspectivele pieţei locale de capital la final de an, interesul antreprenorilor pentru potenţiale listări şi modurile prin care poate creşte rulajul de la Bursa de Valori Bucureşti.
„Primul aspect, din punctul meu de vedere, este necesitatea de a continua dialogul cu antreprenorii şi de a aduce mai multe companii antreprenoriale de mărime mare în anii care vin. În al doilea rând, cred că este foarte important să beneficiem de aceste iniţiative care deja există şi atrag oameni către Bursă, deşi nu sunt investitori activi“, spune ea despre lichiditate.
Din vară, rulajul Bursei locale s-a aflat pe un trend descendent. De exemplu, în ultimele trei luni, rulajul pieţei principale de acţiuni de la BVB a depăşit pragul de 100 de milioane de lei de doar trei ori. În ultimele două săptămâni, lichiditatea s-a încadrat între 20 şi 40 de milioane de lei, cu mult sub media zilnică de anul acesta.
„Vorbim de Fidelis, care este un mijloc foarte bun de a atrage bani în piaţă şi de oameni care vor să găsească o modalitate prin care banii lor să lucreze mai mult decât depozitele bancare. Avem şi alte iniţiative cum sunt cele realizate de InterCapital, care a listat un nou ETF care urmăreşte indicele BET-TRN“, adaugă Zuzanna Kurek.
Din luna mai, investitorii de la BVB pot tranzacţiona ETF-ul croaţilor de la InterCapital, cel mai nou broker de pe piaţa de capital din România. BET-TRN, indicele pe care se bazează fondul, reflectă nu numai evoluţiile unor blue chip-uri precum Petrom, Banca Transilvania şi Hidroelectrica, dar presupune şi reinvestirea dividendelor nete.
„Companiile, de obicei antreprenoriale, implementează şi programe de stock option plan care aduc noi investitori în piaţă. Printre clienţii noştri sunt companii unde angajaţii au primit acţiuni şi, după ce s-au obişnuit cu volatilitatea, se simt mai confortabili şi se uită şi la alte companii sau decid să investească în titluri de stat, de exemplu.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE