ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Cum se prezintă piaţa de evaluare la început de an. Andrei Botiş, Appraisal & Valuation: Dinamica a crescut, iar premisele sunt mai bune decât în 2023

05.04.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Potenţiale oportunităţi, dinspre fondurile europene „Trebuie să găsim nişe noi, neputând să pătrundem în nişele unde sunt evaluatori care fac asta de dinaintea noastră“.

Piaţa de evaluare pare să prezinte semne de îmbunătăţire în primele luni din 2024, după ce, în 2023, activitatea a oferit semne de încetinire, spune Andrei Botiş, CEO al Appraisal & Valuation (APP), companie ce oferă servicii de consultanţă, evaluare şi dezvoltare imobiliară, invitat la ediţia ZF Deschiderea de Astăzi din 4 aprilie.

„În 2024, dinamica a crescut, se simte în piaţă, iar premisele sunt mult mai bune decât în 2023, dar pe de altă parte sunt şi provocări. Pentru noi, 2023 a fost, per total, destul de bun, deşi foarte provocator. 2024 ar trebui să fie tot bun şi, din perspectiva activităţii de evaluare, avem o creş­tere constantă şi încercăm să ţinem pasul cu piaţa“, afirmă Andrei Botiş.

Societatea a realizat anul trecut un profit de aproximativ 1 milion de lei, în creştere cu 56,6% faţă de 2022, şi afaceri de 5,8 milioane, minus 15%. Veniturile totale au fost de 7,15 milioane de lei, aproape neschimbate, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la circa 6 milioane de lei, în urcare cu 7,8% an/an, potrivit raportului financiar.

„Nu îmi dau seama ce oportunităţi ar putea să apară. M-aş orienta mai mult către zona de fonduri europene, la programe care ar permite accesul la fonduri nerambursabile prin intermediul cărora să creştem valoarea activelor“, continuă CEO-ul.

Din perspectiva riscurilor, piaţa merge într-o direcţie bună, adaugă al, argumentând că prognozele privind scăderile înregistrate de inflaţie şi ratele dobânzilor ar trebui să ofere premisele ca economia să funcţioneze în parametri optimi de-a lungul anului.

„În domeniul nostru, este o piaţă nişată şi contractele mari sunt foarte puţine. Atunci, trebuie să găsim momentul oportun să ne facem loc. Facem parte din generaţia mai nouă de evaluatori, aşa că trebuie să găsim nişe noi, neputând să pătrundem în nişele unde sunt evaluatori care fac asta de dinaintea noastră.“

Acţiunile APP se tranzacţionează în scădere cu 2,4% în ultimele 12 luni şi în creştere cu 12,3% în 2024, la o valoare de piaţă de 10,5 milioane de lei, conform datelor bvb.ro. Listată pe piaţa AeRO a Bursei de la Bucureşti, compania este controlată în proporţie de 68% de fondatorul Andrei Botiş.

„Anul trecut am achiziţionat un activ important pentru companie, în Craiova. Vrem să creştem activităţile economice din acel activ. Va avea parte de modificări, îmbunătăţiri; acum lucrăm la proiectare şi la studiul de fezabilitate, în încercarea de a atrage şi nişte fonduri europene pentru renovare şi extindere“, mai spune CEO-ul.

Este vorba despre Valyscom Roiesti, grup cu activitate în industria hotelieră şi alte facilităţi de cazare, restaurante şi transporturi rutiere de mărfuri. Toamna trecută, capitalul social al companiei a fost cumpărat în proporţie de 100% de Appraisal prin subsidiara APP Investiţii SA, într-o tranzacţie de 1,6 milioane de euro.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent