ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Daniela Maior Şerban, ARIR: O companie bună poate avea un IPO de succes în orice moment. Sunt însă moderat-optimistă privind piaţa listărilor

10.02.2025, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Şapte societăţi şi-au listat acţiunile la BVB în 2023-2024, de cinci ori mai puţin decât în 2021-2022.

Invitată la ultima ediţie de săptămâna trecută a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, Daniela Maior Şerban, preşe­dinte al Asociaţiei Române pen­tru Relaţia cu Investitorii, a dis­cutat despre indicii de eva­luare a comunicării şi guvernanţă corpo­rativă VEKTOR, re­centa evoluţie a Bursei de Valori Bucureşti şi potenţialul pieţei listă­rilor.

„Recomandarea noastră, în calitate de con­sultanţi, a fost să existe o pregătire te­meinică a companiilor şi studiile arată că o companie ar putea face o IPO (ofertă publică de vânzare de acţiuni – n. red.) de succes în orice moment, indi­ferent de si­tua­ţia pieţei pentru că are profi­ta­bi­litate şi guvernanţă bune“, spune repre­zentanta ARIR. 

În 2024 au debutat cu acţiuni cinci noi companii la BVB, dintre care patru pe segmentul secundar AeRO şi una pe Piaţa Reglementată. Deşi numărul a crescut faţă de anul precedent – când s-au listat doi emitenţi, unul dintre ei fiind Hidroelectrica –, trendul este unul descendent prin comparaţie cu 2021-2022, ani ce au adus 34 de astfel de listări la BVB.

„Mi-aş dori să fiu foarte opti­mistă, însă voi fi moderat-opti­mistă. Finalul de an a fost destul de încet, cu multe amâ­nări, fie din partea brokerilor, fie din partea posibililor emitenţi, în spe­cial în contextul alegerilor, mo­ment care a creat incerti­tudine. 

„Asta s-a văzut şi în acest an şi este posibil să se prelungească până la alegerile din mai.“

De altfel, o bună parte din participanţii la piaţă se aşteaptă ca indicii bursieri să stagneze în prima jumătate a anului, marcată de temerile investitorilor privind modificările fiscale şi alegerile prezidenţiale de la finele primăverii – fapt ce s-a reflectat inclusiv asupra lichidităţii din luna ianuarie. 

„Companiile bune nu ar trebui să fie speriate de contextul pieţei, iar asta nu o spun eu, sunt multe studii care demonstrează acest lucru. Într-adevăr, dobânzile ridicate pun foarte mare presiune pe partea de lichiditate”, adaugă Daniela Maior.


BVB Research Hub, https://bvbresearch.ro/ este platforma creată și susținută de Bursa de Valori București (BVB) unde investitorii pot accesa rapoarte de analiză fundamentală despre companiile listate la BVB, materiale informative și educaționale despre piețele de capital și date ESG.

Aceste rapoarte ajută la o înțelegere mai amănunțită a aspectelor cheie care influențează evoluția companiilor listate la BVB și îi ghidează pe investitori să ia decizii informate despre viitoarele lor investiții.

Accesează BVB Research Hub și descoperă informații utile și actualizate despre piața de capital din România și dinamica economică a principalelor companii locale!
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent