ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Despre noul ETF, companiile din energie şi BVB în 2023. Paşol, Patria AM: Am ales energia pentru importanţa strategică pe care o are pentru România

23.02.2023, 00:06 Autor: Liviu Popescu

Pe 22 februarie 2023 a început tranzacţionarea primul fond sectorial de la Bursa de Valori Bucureşti: ETF Energie Patria-Tradeville Acesta este al doilea ETF listat la Bucureşti Dividendele vor fi reinvestite.

Răzvan Paşol, director general al Patria Asset Management, admi­nistrator a 114 mil. lei şi care pe 23 februarie 2023 a adus primul fond sectorial tranzacţionabil la Bursa de Valori Bucureşti, spune că expunerea pe energie a acestui fond, mai exact pe indicele BET-NG, vine în contextul în care sectorul de energie are o importanţă strategică pentru România şi orice activitate din economie depinde de acesta.

„Din fericire, la Bursa de Valori Bucureşti avem o foarte bună reprezentare a acestui sector din mai multe perspective, precum petrol, gaze, electricitate, producţie, transport şi aşa mai departe. Şi atunci ne-am gândit să oferim investitorilor acest instrument ETF“, spune Răzvan Paşol la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia 23 februarie 2023.

Miercuri după-amiază ETF Energie Patria-Tradeville avea o lichiditate bursieră de aproximativ 1 mil. lei, la un preţ în creştere cu aproape 1%, fiind mai lichid chiar şi ca unele companii din structura BET.

De altfel, celalălt ETF al Patria AM, cel care replică structura indicelui BET, a avut anul trecut rulaj bursier de 51,1 mil. lei, fiind mai lichid ca 61 din cei 82 de emitenţi listaţi pe piaţa principală. Aşadar din 23 februarie sunt două ETF-uri la BVB: unul care replică indicele BET iar altul care urmăreşte indicele BET-NG.

Ce rol are Tradeville în această ecuaţie? “Un fond de tip ETF funcţionează prin intermediul unui participant autorizat. Practic, Tradeville este prezent în piaţă ca şi furnizor de lichiditate permanent. Cei care vor să cumpere sau să vândă unităţi ale fondului pot să fie asiguraţi de lichiditatea sa prin prezenţa Tradeville ca şi market maker, iar la rândul lui Tradeville, în calitate de participant autorizat, face operaţiuni de subscriere şi răscumpărare direct direct cu administratorul fondului. şi atunci, practic, rolul cel mai important pentru investitori este acest mecanism care până la urmă rezultă într-o lichiditate foarte bună a acestui instrument“.

Dar BET are în mare parte companii din energie în structura sa. De ce a fost nevoie de un indice tot pe energie? “Avem, într-adevăr, pe BET o pondere importantă în companii energetice, dar totuşi vorbim de o structură mai diversă, chiar dacă bazată într-o bună măsură pe energie. Avem şi Banca Transilvania în indicele BET, care este al doilea emitent ca şi pondere.  Avem, sigur, şi BRD, avem Medlife. Avem mai multe sectoare reprezentate pentru cine vrea o imagine mai diversă, dar care să corespundă structuri bursei“. Dată fiind expunerea pe energie, ce se întâmplă cu dividendele pe care le pătesc aceste companii, tradiţional generoase cu investitorii?

„Dividendele pe care companiile le plătesc şi pe care fondul le încasează sunt reinvestite. Acestea asigură, pe de o parte, acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale fondului şi pe de altă parte, creşterea performanţei fondului. Vă dau un exemplu pe fondul existent pe care avem un istoric ETF BET de la înfiinţare a lui în anul 2012 avem o performanţă cumulată de 267 % iar în acelaşi interval, indicele BET a crescut cu 156 %. Deci o diferenţă substanţială care vine din dividendele încasate de către fond. Deci practic ele se capitalizează în fond. Şi la fel şi noul fond. Va fi acelaşi mecanism“.

Cât costă să tranzacţionezi acest fond? “Din punct de vedere al investitorului, costuri directe nu sunt decât cele care sunt percepute de intermediarul prin care face tranzacţiile. Da, orice intermediar la bursă, orice broker percepe un comision pentru tranzacţii, fie că sunt acţiuni, obligaţiuni sau unităţi de fond. Acestea sunt comisioanele pe care le plăteşte direct investitorul fondul, însă la rândul lui plăteşte şi un comision de administrare către societatea de administrare. Pentru toate aceste activităţi pe care le-am menţionat, sunt siguri şi alţi furnizori de servicii. Pentru fond se plăteşte un comision depozitarului fondului, care păstrează în siguranţa activele. Sunt costuri de audit şi aşa mai departe. Dar creşterea valorii unităţii de fond pe care noi o raportăm este netă de toate aceste costuri. Toate randamentele de care am vorbit sunt nete de costuri, iar costurile directe sunt doar cele cu intermediarul care nu ajung la noi. Ajung la intermediarul în care se cumpără“.

ETF-urile sunt un instrument foarte des întâlnit pe pieţele de capital internaţionale şi oferă investitorilor oportunităţi multiple de a lua expunere pe diverse sectoare sau pieţe, adresându-se atât investitorilor de retail, cât şi investitorilor instituţionali.

Patria Bank are o prezenţă diversificată de instrumente financiare la BVB, respectiv acţiunile Patria Bank (PBK), două emisiuni de obligaţiuni (PBK27E şi PBK28E) şi unităţi de fond (ETF BET Patria-Tradeville - TVBETETF şi ETF Energie Patria Tradeville - PTENGETF).


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent