♦ „Incertitudinea a determinat mai mulţi investitori să aştepte“ ♦ De-a lungul timpului, unii participanţi bursieri s-au orientat în astfel de perioade spre companii de utilităţi ♦ „Dacă îşi menţin marjele, băncile mi se par atractive“
Deşi Bursa de Valori Bucureşti a adoptat un trend descendent după ce a a marcat luna trecută cea mai lungă serie de creşteri de la începutul anului, înregistrând în ultima vreme o lichiditate cu mult sub media zilnică din 2024, Dragoş Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, spune că piaţa încă are perspective să încheie anul cu randamente atractive, chiar şi în scenariul în care indicii vor stagna în lunile care urmează.
„În următoarea perioadă nu mă aştept la o volatilitate mare (la BVB – n.r.). Bursa a crescut cu 13% de la începutul anului prin BET şi cu peste 20% prin BET-TR, deci dacă luăm în considerare dividendele. Dacă Bursa ar închide aici, ar fi foarte bine. Nu sunt pesimist, însă mi se pare că BVB a performat foarte bine anul acesta şi, în general, corecţiile sunt sănătoase pentru că oferă investitorilor puncte bune de intrare“, spune el.
Reprezentantul companiei de administrare a investiţiilor – cu active sub gestiune de 640 de milioane de lei – a fost invitat la ZF Deschiderea de Astăzi, ediţia de luni, 16 septembrie. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe Spotify.
„Temerile multora sunt legate de deficitele bugetare pentru că, într-adevăr, România este campioană în UE. Dar să ne uităm că, pe lângă România, mai sunt 19 ţări care depăşesc teoretic deficitul acela de 3%, adică nu suntem singurii. Mă uit şi în SUA, unde nivelurile sunt record. Toate aceste deficite au însemnat o politică fiscală expansionistă şi ele trebuie acoperite în viitor cu taxe.“
În ceea ce priveşte creşterile de preţuri, rata anuală a inflaţiei din România a scăzut în august la 5,1%, de la 5,4% în luna precedentă, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Cea mai ridicată creştere a fost înregistrată de servicii, 8,6% faţă de august 2023, în timp ce preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au urcat cu 4,3% an/an.
„Această incertitudine a determinat mai mulţi investitori să aştepte. În afară deja se vorbeşte, în Statele Unite există planuri, dar în România nimeni nu prea vorbeşte de taxare şi de cum vom finanţa deficitele bugetare“, continuă Dragoş Manolescu.
Deficitul bugetar a ajuns la 4% din produsul intern brut în primele şapte luni din 2024 şi este prognozat să atingă un prag de 7-8% până la finalul anului. În prezent, analiştii sunt de părere că nu se va putea realiza o corecţie a deficitului fără o creştere a poverilor fiscale începând cu anul viitor.
Istoric, în perioade de incertitudine, precum cea pe care o traversăm, investitorii s-au orientat către utilităţi şi companiile din sectorul bancar, adaugă reprezentantul OTP AM.
„Dacă îşi menţin marjele, băncile mi se par atractive. Şi chiar dacă nu avem recesiune, tot trebuie să investim în energie. Petrolul a scăzut destul de mult în ultima perioadă, însă gazele au crescut. Mă aştept la rezilienţă din partea companiilor din acest domeniu“, a declarat Dragoş Manolescu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE