ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dragoş Mesaroş, Goldring: Unele BVC-uri, sub aşteptări. Am avut reveniri destul de importante pe AeRO

23.03.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

În pofida numărului de companii subevaluate de la Bursa de Valori Bucureşti, ţinând aici cont de rezultatele financiare preli­minare, unele dintre bugetele de venituri şi cheltuieli recent publi­cate nu s-au încadrat în aşteptările pieţei, spune Dragoş Mesaroş, broker al Goldring, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi din 22 martie.

„Dacă ne uităm la rezultate, mi se pare că sunt multe companii subevaluate în piaţa de capital din România. Banca Transilvania – faţă de anul trecut, înainte de consolidarea valorii nominale, când era la valori de 2,4-2,5 lei – este acum la 1,94 lei, dacă ţinem cont de preţul respectiv. Sunt câteva companii foarte bune, precum Petrom“, explică Dragoş Mesaroş.

„În schimb, am văzut bugetele de venituri şi cheltuieli ale unor companii care au fost puţin sub aşteptări”,

Pe de o parte, BVC-ul OMV Petrom (SNP) indică venituri în coborâre cu 34,7%, de la un nivel istoric în 2022, în vreme ce profitul ar scădea cu 55% La polul opus, Banca Transilvania (TLV) se aşteaptă la o creştere uşoară a veniturilor anul acesta. În 2023, companiile celor două companii afişează evoluţii de plus 10,7%, respectiv minus 1%, faţă de un avans de 3,6% pe indicele BET.

„Dacă ne uităm strict la anul trecut, sunt companii care au avut profituri record. Privind strict BVC-urile, companiile din energie sunt în scădere. Nuclearelectrica este în aceeaşi situaţie, cu un declin al profitului de 43%. Vedem preţul energiei în scădere, precum şi Romgaz. Sunt şi companii care şi-au bugetat însă profituri mai mari, One United Properties, TeraPlast, care are însă o evaluare destul de mare.”

În ceea ce priveşte pepiniera segmentul principal de la BVB, indicele consultativ BETAeRO indică o creştere de aproape 8% de la începutul anului, fiind de altfel cea mai bună evoluţie din rândul indicilor pieţei locale din 2023. Dinamica vine după un 2022 în care BETAeRO a pierdut 22%.

„Am avut reveniri destul de importante şi pe AeRO, fiind companii care s-au mişcat un pic mai bine. Sunt companii care şi-au programat să aibă rezultate mai bune pentru anul acesta”, adaugă reprezentantul societăţii de brokeraj.

 

Alte declaraţii

Despre sectorul bancar:

Diferenţa faţă de băncile din afară este că, la noi, băncile sunt mult mai bine capitalizate în momentul de faţă. Am văzut şi o recomandare din partea BNR pentru păstrarea profitului pe anul 2022, băncile realizând profituri destul de mari anul trecut, noi maxime istorice. Grupul Banca Transilvania are aproape 2,5 miliarde de lei profit, BRD SocGen a avut un profit de 1,33 miliarde. La noi, băncile stau un pic mai bine, lichiditatea este mai bună decât pe pieţele externe, sunt mult mai stabile şi tocmai de aceea volatilitatea nu a fost ca în afară.

Despre prăbuşirea Euroins:

Brokerii de asigurări nu prea sunt afectaţi în momentul de faţă. Dacă ne uităm la Transilvania Broker de Asigurare în 2022, datorită falimentului (City Insurance – n.r.) care a avut loc înainte, au avut creşteri pe toate poliţele de asigurare, RCA-uri, deci am văzut o cifră de afaceri mult crescută faţă de 2021. Momentan, cred că Millenium Insurance Broker şi Transilvania Broker au mai mult de câştigat pentru că am avut discuţii privind valoarea poliţelor RCA care urmează să crească din nou cu valori foarte mari.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent