ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Elena Uleia, broker la Prime Transaction: Trendul de creştere al Bursei de Valori Bucureşti se va menţine în perioada următoare. Dar fiţi prudenţi în alocări!

20.05.2024, 00:05 Autor: Liviu Popescu

♦ De la începutul anului 2024 încoace indicele bursier BET s-a apreciat cu 13% ♦ Companiile listate pe segmentul principal al BVB au ajuns la o capitalizare de 332 mld. lei.

Trendul de creş­tere al Bursei de Valori Bucureşti, reflectat prin pris­ma evoluţiei indi­celui principal BET, se va menţie în perioada urmă­toa­re în contextul rezulta­telor financiare record ra­portate de unele companii din struc­tura indicelui şi ca urmare a întoar­cerii în conturi a fondurilor alocate pentru oferta de listare a Premier Energy, operaţiune de 700 mil. lei încheiată cu succes.

Însă chiar şi cu aceşti catalizatori la orizont investitorii tot trebuie să fie atenţi la evenimente – atât pe plan extern, cât şi intern – care ar putea oricând să tempereze creşterile, astfel că o abordare prudentă este întotdeauna recomandată, spune Elena Uleia, CFA, broker al Prime Transaction.

„Avem şi pe piaţa locală creşteri în acest an, de peste 10% pentru BET, care sunt în linie cu evoluţia pieţelor internaţionale. Acum, clar, trendul este unul de creştere şi consider că se va menţine în perioada următoare, cel puţin până la finalizarea alegerilor. Asta în lipsa în care ar exista alte evenimente semnificative. însă consider că în continuare investitorii trebuie să-şi păstreze o oarecare prudenţă când investesc şi să analizeze în detaliu toate informaţiile pe care le au. Aşa cum spuneam, cred că atenţia se va îndrepta către acţiunile de dividend şi către acţiunile care au raportat acum rezultate trimestriale bune“, spune Elena Uleia la ZF Deschiderea de Astăzi.

Rezultatele record pe T1/2024 ale unor companii listate cât şi politica de dividende s-au reflectat în cotaţiile unor blue chip-uri la maxime istorice, precum OMV Petrom, Banca Transilvania, Hidroelectrica, iar în alte cazuri la niveluri nemaiatinse de câţiva ani de zile. Zilele acesta un alt catalizator care se va vedea în piaţă va fi întoarcerea fondurilor de câteva sute de milioane de lei de la oferta de listare a Premier Energy.

„Cred că pe termen scurt banii care se vor întoarce din subscrierea la Premier Energy vor fi alocaţi în principal către acţiuni care au dividende attractive, pentru că urmează şi datele de înregistrare, şi aici mă refer la Nuclearelectrica, Hidroelectrica. Poate investitorii o să se uite şi către Romgaz, unde avem acea majorare de capital social cu acţiuni gratuite. De asemenea, aşa cum spuneam, avem şi rezultatele financiare ale societăţilor şi cu siguranţă cred că investitorii se vor uita şi către cele care au raportat rezultate bune şi vor aloca parte din banii care s-au întors din subscriere“.​

 

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent