♦ După renunţarea la unele taxe vamale, Casa Albă a început negocieri cu Argentina şi Regatul Unit pentru reducerea barierelor comerciale şi creşterea schimburilor.
Tarifele vamale ale administraţiei de la Casa Albă au generat tensiuni comerciale care vor continua să afecteze pieţele, fără să genereze momentan beneficiari clari pe segmentul de acţiuni, ci doar reaşezări între ţări şi sectoare, spune Horia Braun, director general al Erste Asset Management.
„Este foarte greu să identifici vreun câştigător, tocmai de aceea credem că lucrurile vor merge pe un făgaş de relaxare. Pe de altă parte, nu cred că vom reveni la lumea de dinainte de 2 aprilie, în sensul în care probabil că se va menţine un nivel de tarifare a importurilor“, spune el. CEO-ul companiei cu active de 5 miliarde de lei a fost invitat la ediţia din 15 aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe Spotify,
„Sigur, negocierile acestea care se vor purta ar putea crea nişte diferenţe între sectoare şi ţări, vom vedea probabil şi nişte măsuri de relaxare fiscală în Statele Unite pentru a aduce partea pozitivă a agendei lui Trump în prim-plan“, continuă Horia Braun.
După ce a renunţat la unele tarife, administraţia lui Donald Trump a iniţiat negocieri comerciale cu Argentina, într-o încercare de a limita influenţa Chinei în America Latină şi cu Regatul Unit pentru un acord comercial bilateral, vizând reducerea barierelor comerciale şi creşterea schimburilor economice.
„Atunci se vor reaşeza perspectivele şi vor fi unele companii, sectoare şi ţări mai bine poziţionate în noul context, dar deocamdată nu cred că putem să identificăm cu adevărat câştigători“, adaugă reprezentantul administratorului de fonduri mutuale.
Cu puţin timp înainte ca taxele vamale să intre în vigoare săptămâna trecută, Trump a amânat aplicarea acestora, oferind o perioadă de graţie de 90 de zile pentru a relua negocierile. Totuşi, tarifele vor fi aplicate în continuare asupra Chinei, fără amânări.
Alte declaraţii:
Piaţa românească s-a ţinut destul de bine şi, dacă vorbim de acţiuni, dar chiar şi de obligaţiuni, nu am văzut volatilităţi similare precum cele de pe pieţele internaţionale.
Se pare că această lipsă de adâncime a pieţei are şi avantaje. Bănuiala mea este că expunerea pe România a unor investitori mai speculativi nu era prea mare, probabil şi datorită contextului politic şi incertitudinilor fiscale.
Deci am intrat în acea corecţie cu o poziţionare relativ stabilă, fără ieşiri de capital semnificative care să destabilizeze piaţa. Ştiu cu siguranţă că investitorii instituţionali locali nu şi-au pierdut cumpătul.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE