♦ „Avem şi posibile majorări de taxe în a doua parte a anului în contextul deficitelor extrem de ridicate şi nesustenabile“.
Efectele războiului comercial început de administraţia de la Casa Albă, alături de creşterea deficitului bugetar şi a celui de cont curent din România, pot arunca economia locală în recesiune în 2025 şi deci pot duce la frânarea investiţiilor alocate pe piata de capital, consideră Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România, invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.
„Şansele de recesiune în Statele Unite au crescut substanţial. Erau bănci de investiţii care au ridicat probabilitatea chiar şi la 60%. Ulterior amânării tarifelor au mai redus, dar procentul tot este în jur de 50. Dacă ne uităm la România, am fi foarte norocoşi dacă nu intrăm în recesiune anul acesta“, spune el.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în luna februarie cu 3,8 puncte până la valoarea de 36,6 puncte, evoluţie care s-a datorat în special scăderii puternice a componentei de condiţii curente. Potrivit standardelor acestui sondaj, încrederea în economie trebuie să depăşească 50 de puncte, iar tot ce este sub înseamnă neîncredere.
„Avem motive interne şi externe; pare că nimic nu ne ajută. Nu s-au terminat alegerile şi automat situaţia aceasta duce la incertitudine şi la amânarea anumitor investiţii.“
„Avem ditamai deficitele bugetar şi de cont curent, care ne-au adus la limita de a pierde ratingul recomandat pentru investiţii“, continuă analistul.
Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 4,9%, faţă de 5% în ianuarie şi februarie, în condiţiile în care serviciile s-au scumpit cu 7% an/an, alimentele cu 5,1%, iar mărfurile nealimentare cu 3,8%. Comparativ cu februarie 2025, preţurile de consum s-au majorat luna trecută cu 0,27%.
„Aş spune că există 40% probabilitate să intrăm în rating junk, un factor care de asemenea frânează investiţiile. Avem şi posibile majorări de taxe în a doua parte a anului în contextul deficitelor extrem de ridicate şi nesustenabile“, adaugă reprezentantul CFA.
La început de an, agenţia americană Standard & Poor’s a revizuit perspectiva de rating a României la „negativă“, cu un pas înainte de categoria nerecomandată investitorilor.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE