♦ Contextul geopolitic şi perioada alegerilor fac ca pieţele să fie volatile.
Evoluţia pieţei bursiere de la Bucureşti în perioada următoare va ţine cont de raportările financiare care se aşteaptă să înceapă cu sfârşitul lunii octombrie, prima companie care va prezenta realizările din ianuarie-septembrie 2024 fiind OMV Petrom. În acelaşi timp, investitorii vor ţine cont şi de ceea ce se întâmplă la nivel politic, în special în ceea ce priveşte perioada de campanii electorale de peste ocean şi de la noi.
„Recomand investitorilor să citească cu atenţie rapoartele de analiză emise de casele de brokeraj. Ele au în spate multă muncă, multă plusvaloare şi ne arată cumva şi direcţia pe care va merge acea companie“, a spus Laurenţiu Felea, senior broker în cadrul Goldring, în emisiunea de burse ZF Deschiderea de astăzi.
„Bine, nu întotdeauna ele sunt infailibile, nu întotdeauna acţiunile au ajuns la preţul ţintă, dar dau un raport vizavi de evoluţia emitentului respective. Este bine să citim cât mai multe rapoarte, să facem comparaţii între ele şi să luăm decizia corectă în investiţia pe care o facem.“
Totodată, evoluţiile internaţionale, cum ar fi războiul din Ucraina şi tensiunile din Orient fac ca pieţele să fie foarte volatile şi investitorii să aibă un soi de reticenţă în a intra la cumpărare. Din acest motiv, nu avem foarte mulţi actori în piaţă şi pe bună dreptate, adaugă Laurenţiu Felea.
„Aşteptarea rezultatelor financiare care ne vor arăta companiile ce şi-au păstrat o perspectivă bună şi, în acelaşi timp, contextul geopolitic fac ca lichiditatea pe care o avem şi la Bursa de Valori Bucureşti, dar nu numai, să fie destul de mică şi să stârnească cumva o nemulţumire din partea investitorilor. În continuare lichiditatea va fi redusă, până în momentul în care nu vom avea rezultatele financiare”, explică Felea.
Ce a mai spus Laurenţiu Felea în timpul emisiunii:
Emisiunile de titluri de stat Fidelis ne-a arătat faptul că există multă incertitudine în piaţă şi atunci investitorii preferă titlurile de stat, care sunt un instrument financiar care asigură o anumită predictibilitate. În acelaşi timp, şi politica de scădere a dobânzilor a făcut cumva ca din nou dobânzile oferite pe titlurile de stat să fie mult mai atractive în această perioadă.
În acelaşi timp, avem nevoie cumva şi de alte instrumente financiare. Dacă e să facem o paralelă cu piaţa bursieră din Ungaria, unde avem mai puţini emitenţi listaţi, dar vedem că au indici pe obligaţiuni ipotecare, corporative, bonuri de trezorerie, contracte futures pe acţiuni, pe cereale, pe mărfuri, opţiuni valutare, lucruri care nouă ne lipsesc.
Nu o spun sub formă de acuzare, dar avem nevoie de aceste instrumente pentru a dezvolta piaţa. Este foarte bine să listăm companii, dar aceste companii au o anumită perioadă în care lichiditatea este mai mare, dar şi momente în care lichiditatea scade.
În acelaşi timp, investitorii străini, de la care tot aşteptăm să participe, sunt în piaţă, dar în acelaşi timp sunt cumva blocaţi de faptul că nu-şi pot face acele hedging-uri, adică operaţiuni mai complexe care să le permită să se protejeze. Chiar dacă noi avem o piaţă mai atractivă din punct de vedere al companiilor listate şi al indicatorilor financiari, aceşti investitori preferă să nu investească mult în piaţa românească.
În momentul când aplici o strategie, întotdeauna ai nevoie de activul suport şi automat eşti legat ombilical de piaţa spot când apelezi la diverse operaţiuni de hedging sau la opţiuni sau pe pieţele futures. Automat ai nevoie de activul suport. Este nevoie de acest lucru, dar avem nevoie de mai multe instrumente. Uitaţi-vă la ETF-ul pe BET, este în top tranzacţionare, adică investitorii îl apreciază şi investesc în aceste produse. Avem nevoie de mai mulţe ETF-uri pe pe bursă.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE