♦ Episoadele de corecţii pot fi momente bune pentru a lua noi poziţii ♦ Sectorul energiei şi sectorul bancar, de avut în vedere în perioada următoare.
Pentru Bursa de la Bucureşti, cel mai negru scenariu în perioada următoare este ca alegerile prezidenţiale să fie câştigate duminică de candidatul prorus Călin Georgescu. În această ipoteză, investitorii vor reacţiona emoţional în şedinţa de luni, aducând noi scăderi în piaţă, consideră Lucian Isac, CEO al casei de brokeraj Estinvest.
„Lunea viitoare ar trebui să ne aşteptăm la corecţii. Cred că nimeni nu poate să estimeze cât de adânci vor fi acestea. Este pe termen scurt şi recomandarea mea ar fi ca investitorii să nu intre în panică, ar fi păcat să-şi strice portofoliul pentru un moment episodic. Cred că luni vom putea discuta dacă am trecut cu bine peste perioada asta de corecţii sau dacă va urma o perioadă de volatilitate mai ridicată faţă de ce am avut până acum. Chiar dacă piaţa va reacţiona emoţional, cred că fundamental avem suport, avem unde să investim“, a spus Lucian Isac.
În ceea ce priveşte evoluţia pe termen mediu şi lung, discuţia va fi mult mai amplă, având în vedere instalarea noului guvern şi modalitatea în care România va reuşi să se finanţeze. „Am văzut puseurile în care finanţarea a devenit mai scumpă. În cazul în care drumul proeuropean al României va fi pus în discuţie, eu sunt convins că vor apărea probleme destul de mari în ceea ce priveşte finanţarea datoriei publice pe pieţele externe“, adaugă Isac.
Întrebat dacă în ultima perioadă investitorii au adus fonduri noi în portofoliile lor, brokerul a răspuns afirmativ, spunând că perioadele de corecţii reprezintă oportunităţi foarte bune pentru a lua noi poziţii.
„Avem foarte multe intrări de cash, lumea gândind pur şi simplu economic. Orice scădere este o oportunitate fără doar şi poate. Este un moment pentru investitori care sunt la început de drum, care caută un moment bun de a intra în piaţă. O corecţie a pieţei este momentul ideal de a lua poziţii noi. Una este intrarea de cash şi alta este momentul cumpărării. Scăderile sau corecţiile pe o anumită piaţă în general oferă mari oportunităţi pentru achiziţii“, a explicat CEO-ul Estinvest.
Ce a mai declarat Lucian Isac în timpul emisiunii:
► Din păcate, se tranzacţionează emoţional sau se tranzacţionează emoţii. Cert este că declaraţiile unora care bagă băţul prin gard nu sunt de natură să liniştească lucrurile, ci din contră, fac ca tensiunea acestor zile să fie la cote maxime. Din punct de vedere economic, asta se vede cel mai bine în piaţă.
► Vedem că investitorii sunt sensibili la de tot felul de declaraţii şi la posibilitatea ca unii care au anumite viziuni un pic mai altfel decât am fost obişnuiţi în ultimele decenii să pară că pot să le şi pună în practică.
► Barometrul care ar trebui să dea de gândit tuturor este cum evoluează bursa şi nu de dragul investitorilor. Pieţele mari şi pieţele europene sunt pe trend crescător, iar noi ne-am decorelat fără niciun motiv din punct de vedere al rezultatelor, ci doar ca urmare a turbulenţelor din ciclul electoral.
► De fiecare dată când am discutat cu clienţii noştri, recomandările noastră au fost emitenţii care au validat prin rezultatele pe care le-au raportat. Cred că nu sunt nici două săptămâni de când principalele companii au raportat la trimestrul trei. Recomandarea este ca investitorii să se uite către societăţile care sunt solide, care au confirmat trendul business-ului.
► Recomandarea mea pentru clienţi, orice s-ar întâmpla în viaţa politică din România, este să se uite cu foarte mare interes către partea de energie şi către partea financiar-bancară. Avem oportunităţi foarte bune şi în industria pharma, deci domenii în general defensive.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE