• Leu / EUR4.9675
  • Leu / GBP5.7134
  • Leu / USD4.6709
ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Naş, Bonas: Avem în implementare un proiect finanţat prin AFIR de 7,6 mil. lei. În continuare, vrem să avem mai multe magazine în Bucureşti

05.06.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Primele două luni ale anului, marcate de creşterea preţului materiei prime.

Producătorul clujean de lactate Bonas Import-Ex­port (simbol bursier BONA) implementează în pre­zent un pro­iect finanţat la fin­ele anului trecut prin Agenţia pentru Finan­ţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi are în vizor deschiderea unei băcănii şi a unui magazin pe par­cur­sul lunii iunie, spune Lucian Naş, care ocupă de la începutul anului func­ţia de director general în cadrul com­paniei.

„Am anunţat la sfârşitul anului trecut demararea unui proiect finanţat prin AFIR de 7,6 milioane de lei, prin intermediul căruia ne-am propus retehnologizarea anumitor linii de ambalare de brânzeturi, parc auto şi altele. Proiectul este în implementare, am început să încheiem contracte pentru el. Privind investiţiile din resurse proprii, avem o băcănie pe care vrem să o inaugurăm pe parcursul lunii iunie, când o să mai deschidem şi un magazin.“

„Ne dorim în continuare extinderea în Bucureşti, unde vrem mai multe magazine“, afirmă Lucian Naş.

Societatea prezentă pe piaţa AeRO a anunţat venituri de şapte milioane de lei în T1/2023, în urcare cu 73% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, şi un profit de 117.300 de lei, de la o pierdere de 312.120 lei în T1/2022. Principalul canal de vânzare – 20 de magazine în Cluj-Napoca şi două în Capitală – a avut vânzări în creştere cu 48%, în timp ce vânzările din hipermarketuri s-au majorat cu 165%, arată raportul trimestrial publicat la Bursă.

„Ne-am lovit în primele două luni ale anului de preţul materiei prime, care a fost şi principalul factor pentru pierderea raportată pentru 2022, când au crescut foarte mult costurile cu utilităţile şi materia primă. Acest lucru s-a stabilizat între timp, în rest nu am avut surprize în T1. Ne-am stabilizat ca business şi cred că vom avea şi un T2 pozitiv“, adaugă CEO-ul.

Acţiunile BONA s-au apreciat cu 14,5% anul acesta, pe un rulaj de 750.000 de lei. Dinamica din ultimele 12 luni este de minus 2%, pe un rulaj de 1,8 milioane de lei, la o capitalizare de 16,75 milioane de lei, potrivit BVB.

 

Alte declaraţii:

AGA a fost convocată de doi acţionari care însumează peste 10% din acţiunile companiei, pe motiv că au existat nemulţumiri legate de rezultatele raportate pentru anul trecut şi neîndeplinirea bugetului de venituri şi cheltuieli asumat pentru 2022.

O parte din creşterea veniturilor s-a datorat în primul rând majorării preţurilor, care s-a derulat în a doua jumătate a anului trecut. Din noiembrie, n-am operat nicio modificare de preţ, chiar am făcut şi diminuări recent. Raportat la T4/2022, nu sunt modificări semnificative privind cheltuielile. În T1/2023, sunt creşteri pe utilităţi, salarii şi materie primă.

Pe partea de salarii, am previzionat pentru tot anul o creştere de circa 10%. În cazul utilităţilor, dacă nu vom avea parte de surprize legislative, vom rămâne pe preţurile plafonate de lege.


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent şi Dentos