♦ „Văd o logică mai mare în perioada următoare pentru fonduri administrate activ decât fonduri pe indici“.
Evoluţia pieţelor financiare nu mai poate fi evaluată doar prin prisma indicilor bursieri, deoarece aceştia reflectă tot mai mult performanţa unor companii dominante, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. În schimb, el recomandă investiţii mai selective şi fonduri gestionate activ.
„Pentru mine, este clar în ultimul timp că devine tot mai înşelător să caracterizezi o bursă după cum merge un indice pentru că, în multe pieţe, indicii devin tot mai concentraţi şi performanţa lor este împinsă de câteva companii“, spune analistul, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.
Indicele american S&P 500 a crescut cu 26% în 2023 şi cu 25% în 2024, susţinut de performanţele celor „Şapte Magnifici“ – Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet (Google), Amazon, Meta Platforms (Facebook) şi Tesla –, emitenţii cu cele mai mari ponderi în compoziţia benchmarkului. Dacă ponderile ar fi fost egale, indicele ar fi crescut cu 9,2%, respectiv 19,5%.
„Investitorii trebuie să fie foarte atenţi când investesc în ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă – n.r.), adică fonduri pe indici. Din punctul meu de vedere, în perioada următoare, nu văd de ce investitorii ar avea foarte multe titluri în portofoliu“, continuă Mihai Căruntu.
La Bursa locală, cea mai mare creştere de anul acesta este afişată de BET-NG, indice în structura căruia sunt incluse companii de pe piaţa principală care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, cu un avans de 5,2%. Indicele de referinţă BET a urcat cu 4,3%.
„Titlurile ar trebui să fie mai puţine şi să urmărească criterii bine definite, iar investitorii să fie dispuşi să facă mai multe schimbări în portofoliu. Văd o logică mai mare în perioade următoare pentru fonduri administrate activ decât fonduri pe indici.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE