Numărul investitorilor români cu expunere pe fondurile de acţiuni a crescut constant în ultimii ani, fapt reflectat de creşterea valorii activelor din prima jumătate a anului. Cum se explică însă fenomenul? Răspunde Mihai Purcărea, CEO, BRD Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România. „Sunt mai multe motive. Unul ar fi experienţa plăcută din ultimii ani, iar aici este un factor de risc pentru că experienţă plăcută înseamnă că valoarea activelor deja a crescut şi s-ar putea ca preţul de intrare să nu fie neapărat bun“, spune CEO-ul, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.
De asemenea, evoluţia vine pe fondul maximelor istorice înregistrate constant de Bursa de Valori Bucureşti încă din toamna anului trecut, când indicele de referinţă BET a depăşit recordul înregistrat înaintea scăderilor generate de declanşarea războiului din Ucraina. Un alt factor important a constat însă şi în inflaţia ridicată din ultimii ani, adaugă Mihai Purcărea.
„Ţinem minte că, în 2022, am avut inflaţie de 16% în România. Foarte mulţi investitori erau aproape integral investiţi în titluri de stat, obligaţiuni sau fonduri de obligaţiuni. Au realizat atunci că nu este un lucru sănătos să ai investiţii cu venit fix de 3%-5%. Dintr-o dată, inflaţia a ajuns la 16% şi au pierdut peste 10% din valoare“, continuă reprezentantul BRD.
În prima jumătate din 2024, activele fondurilor deschise de acţiuni disponibile în România, care numără de trei ori mai puţini investitori decât fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, au crescut cu 1,7 miliarde de lei, faţă de 1,2 miliarde în cazul fondurilor de obligaţiuni, potrivit calculelor realizate de ZF, bazate pe cele mai recente date al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri. În paralel, întreaga piaţă locală de asset management se apropie rapid de recordul pe active marcat în 2021.
„Avem clienţi care îşi fac o strategie în fonduri de acţiuni, având o sumă mai mare de investiţii din moment ce au, de exemplu, un business sau o moştenire. Atunci, de multe ori, o strategie bună este de a defalca perioada de intrare în câteva sume – să spunem că împărţim suma în patru. Am 1 milion de lei de investit şi, pentru că nu ştiu niciodată ce se va întâmpla mâine, o strategie bubă este să am o diversificare a timpului de intrare.“
Accesează BVB Arena și înscrie o companie în al cărei potențial crezi!
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE