ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Oana Scarlat, Exec-Edu: Peste 90% din consiliile de administraţie nu îşi dovedesc eficienţa pentru că nu sunt recrutaţi membrii potriviţi

31.03.2023, 00:05 Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu

Consiliile de administraţie au un rol tot mai puţin formal şi încep să devină tot mai importante pentru dezvoltarea unei companii, spun reprezentantele Exec-Edu.

În ediţia din 30 martie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi au fost invitate Oana Scarlat, CEO al Exec-Edu, şi Violeta Ciurel, profesor Asebuss şi expert Exec-Edu, lider pe piaţa de executive education din România, care a anunţat recent un portofoliu de cursuri destinate pregătirii organiza­ţiilor care doresc să îşi crească competitivitatea prin profesionali­zarea consiliilor de administraţie.

La cursuri participă antreprenori sau fondatori de organizaţii negu­vernamentale, precum şi manageri din corporaţii care vizează accesarea unei poziţii de board. Cât de importante sunt însă consiliile de administraţie ale companiilor? „Am pornit de la nevoile acestor persoane care sunt membri ai consiliilor de administraţie sau sunt fondatori de business şi nu au timp să parcurgă un program de lungă durată“, spune Oana Scarlat.

„Atunci avem diverse module de o zi, de două zile, care parcurg diverse teme care îi preocupă în această perioadă. Statisticile spun că peste 90% din astfel de consilii nu-şi dovedesc eficienţa tocmai pentru că nu sunt recrutaţi membrii potriviţi şi nu există o alocare corectă.“

Ea argumentează că, în prezent, consiliile de administraţie au un rol mai puţin formal cerut de lege şi încep să capete tot mai multă importanţă, în vreme ce investitorii se uită la posibilităţile de creştere ale unei companii, dincolo de rezultatele pe termen scurt, obţinerea de profituri şi distribuirea de dividende.

„Scopul acestui curs este în primul rând de a conştientiza ce înseamnă să fii membru de board, să înţelegi ce îţi doreşti. Eu nu recomand nimănui să accepte din prima să fie membru de board, până nu înţelege calitatea management-ului, a echipei executive, să vadă tot ce înseamnă rapoartele de control, să înţeleagă toate elementele pozitive şi problemele pe care le-a avut compania pentru că ar fi şi o problemă legată de brandingul tău personal“, explică reprezentanta Exec-Edu.

În noiembrie 2022, a fost elaborată o nouă directivă europeană privind echilibrul de gen în boardurile companiilor, care trebuie transpusă în legislaţiile naţionale în termen de doi ani. În plus, până la jumătatea anului 2026 este obligatoriu să se atingă cote precum: 40% din sexul nereprezentat trebuie să existe în cadrul directorilor non-executivi sau 30% din totalul directorilor executiv şi neexecutivi să fie pentru genul nereprezentat, adaugă Violeta Ciurel.

 

Alte declaraţii

Oara Scarlat:

Exec-Edu este o companie de training care anul acesta împlineşte 18 ani, deci putem spune că şi-a atins maturitatea. Adresăm piaţa managerilor şi antreprenorilor, având dorinţa să deservim această piaţă cu toate nevoile de dezvoltare pe care un manager sau un antreprenor le-ar putea avea, pornind de la programe precum finanţe, management de proiect, strategie, wellbeing, leadership sau inteligenţă emoţională.

Sunt cursuri care se adresează în special managerilor, pornind de la o persoană care accesează pentru prima oară poziţii manageriale, având nevoie să-şi dezvolte abilităţile manageriale cheie şi până la poziţii de top management şi chiar boarduri non-executive. Avem acum acest portofoliu nou de cursuri care adresează exact această arie.

Au venit antreprenori, manageri către noi şi ne-au întrebat dacă avem astfel de programe în portofoliu, mai ales pentru că acum deciziile sunt tot mai complexe. Am traversat foarte multe schimbări legate de contextul geopolitic, schimbări economice ş.a.m.d. şi toate lucrurile acestea au ca efect faptul că avem nevoie să luăm decizii într-un mod mult mai organizat şi profesional, iar existenţa acestor boarduri poate să ajute foarte mult acest demers: să iei decizii strategice foarte bune, care să te ajute să îţi minimizezi riscurile şi, pe de altă parte, să câştigi mai mult avantaj competitiv pe termen lung.

 

Violeta Ciurel:

Este şi o legislaţie în acest domeniu, în special pentru companiile listate, să existe această formă de guvernanţă alături de management-ul executiv al unei companii. Trebuie să existe şi acest consiliu de administraţie sau de supraveghere. Investitorii sunt interesaţi pentru că reprezintă în primul rând o garanţie a calităţii procesului managerial.

Este mult mai dificil să conduci o companie în creştere sau care deja la un anumit nivel, de unul singur sau cu o echipă foarte mică.

După lege, nu există limită (pentru numărul de consilii din care poţi face parte – n.r.), dar după bun-simţ, cred că ar trebui să te opreşti la trei. A face parte din board nu înseamnă doar să te duci la şedinţe, înseamnă să studiezi material, înseamnă să te pregăteşti, înseamnă să vii cu un feedback şi asta îţi cere timp. De regulă, nu poţi să fii în mai multe boarduri ale unor companii din aceeaşi industrie, pentru că poate să fie o problemă de confidenţialitate, de concurenţă.

 

 


Devino investitor la bursă. Este simplu să investești la Bursa de Valori București. Peste 20 de brokeri îți stau la dispoziție pentru a-ți deschide un cont de tranzacționare. Este primul pas pentru a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la bursă. Află mai multe pe www.bvb.ro/devinoinvestitor.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent