ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ovidiu Şerdean, IFB Finwest: Fostele SIF-uri se tranzacţionează la discounturi interesante faţă de activul net

02.09.2024, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Lion Capital şi Infinity Capital au 70%, Evergent şi Transilvania Investments au 60%, iar Longshield Investment 50% „Aş puncta negativ SIF4, care, deşi se tranzacţionează la un discount de 50%, ultima dată când a dat dividende a fost în anul 2017“.

Invitat la ultima ediţie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din luna august, Ovidiu Şerdean, broker al IFB Finwest, a spus că acţiunile fostelor societăţi de investiţii financiare (SIF-uri), actual­mente fonduri alternative de investiţii, se tranzacţionează la discounturi considerabile prin comparaţie cu valoarea unitară a activului net (VUAN).

„La cele cinci SIF-uri mi se pare foarte interesant discountul cu care se tranzacţionează faţă de activul net, adică diferenţa între preţul la bursă şi valoarea unitară a activului net“, spune brokerul.

„Lion Capital are un discount de 70%, Evergent are 60%, Transilvania Investments circa 60%, SIF4 (Longshield Investment – n.r.) are 50%, iar Infinity Capital are 70%, deci discount-uri foarte bune.“

Toate cele cinci societăţi afişează creşteri ale cotaţiei de la Bursa de Valori Bucureşti de la începutul anului încoace, pe tranzacţii cuprinse între 5 milioane şi 94 de milioane de lei: Lion Capital (LION) a urcat cu 2,3%, Transilvania Investments (TRANSI) cu 7,7%, Longshield (SIF4) cu 9,2%, Evergent (EVER) cu 14,6%, iar Infinity Capital (INFINITY) cu 16,8%, conform datelor bvb.ro.

„Aş remarcat Evergent Investments. Dintre toate SFI-urile, iese în evidenţă. Am văzut şi rezultatele la S1, un profit în creştere cu 367%. Este discutabil, întrucât o parte vine din vânzările de active, însă este un profit consistent. Ţn plus, compania pare că vrea să atragă atenţia investitorilor cu o distribuire predictibilă de dividend.”

În primul semestru al anului, Evergent a avut un profit net de 250 de milioane de lei, de 2,6 ori mai mare decât nivelul bugetat pentru întreg anul 2024. Rezultatul este compus din 122,52 milioane de lei profit net şi 127,45 milioane câştig net din vânzarea activelor financiare, reflectat în rezultatul reportat. Activele au atins un nivel record de 3,6 miliarde de lei.

„Mi se mai pare foarte interesant Transilvania Investments, care activează cu precădere în industria turismului. Afilierea cu marile lanţuri internaţionale şi investiţiile consistente îşi arată efectele (...) Compania a distribuit şi dividend, deci un lucru pozitiv”, continuă Ovidiu şerdean.

Compania a raportat un profit net de 74 de milioane de lei în prima jumătate din 2024, în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la venituri de 93 de milioane, plus 40%. Activele au urcat cu 38% la 2,06 miliarde de lei, fiind de aproape de trei ori mai mari faţă de evaluarea bursieră.

„Mi-a atras atenţia şi Infinity Capital cu venituri foarte bune, 153 de milioane de lei în S1, plus 700% faţă de perioada similară de anul trecut. Aici, profitul a înregistrat o creştere considerabilă şi datorită dividendelor încasate mai târziu de la Banca Transilvania şi BRD”, adaugă brokerul.

Veniturile totale ale societăţii au crescut de la 28,9 milioane de lei în S1/2023 la 124,1 milioane în S1/2024, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu 1 milion de lei, la 9,4 milioane. Activele totale ale societăţii s-au majorat cu 30,2% în primele şase luni, la 3,9 miliarde de lei.

„Aş puncta negativ SIF4, care, deşi se tranzacţionează la un discount de 50%, ultima dată când a dat dividende a fost în anul 2017. La fel, ne uităm mai puţin plăcut la Lion Capital, care a dat ultima dată dividende în 2021”, mai spune reprezentantul casei de brokeraj.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent