ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Ovidiu Susan, investitor: Caut oportunităţi şi pe alte pieţe, din moment ce lucrurile s-au liniştit la Bursa de Valori Bucureşti

25.05.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Indicele local BET are plus 0,2% în ultimele 12 luni, sub dinamica de 6,4% la nivel european. În Polonia, WIG20 se tranzacţionează în creştere cu 9,4%.

Pe fondul lichidităţii scăzute şi evoluţiei mai degrabă laterale de anul acesta – indicele BET are plus 5,2% în 2023 – Ovidiu Susan, investitor cu expunere pe Bursa de Valori Bucureşti prin companii de tip growth prezente pe piaţa AeRO, s-a orientat către alte pieţe de capital din Europa. Un exemplu în acest sens este Polonia, unde sectorul de tehnologie este mult mai bine reprezentat, spune investitorul, prezent la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Rămân cu poziţiile pe piaţa AeRO, iar în acest moment caut şi pe alte pieţe, având în vedere că lucrurile s-au liniştit prea mult la Bursa de Valori Bucureşti. Mă uit la companii mici, la început de drum şi care au loc de creştere. De pildă, mă uit în Polonia, unde sectorul tech este mult mai bine reprezentant decât la noi, fiind multe companii listate. Domeniul de gaming este şi el foarte bine reprezentat acolo“, explică Ovidiu Susan.

Investitorul a fost invitat la ediţia din data de marţi, 24 mai a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar, iar podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Mă uit şi la alte pieţe din Europa, inclusiv către SUA, de unde se dă ora exactă. Totuşi, multiplii de acolo sunt destul de mari, deşi s-au înregistrat scăderi în ultima perioadă. Piaţa a început să crească nesustenabil, spun unii, condusă de Google, Meta Platforms, Amazon, Tesla etc.“, adaugă Ovidiu Susan.

Benchmark-ul local BET se tran­zacţionează în creştere cu 0,2% în ultimele 12 luni, arată datele BVB. Prin comparaţie, WIG20 din Polonia este pe plus cu 9,4% în acelaşi interval, în vreme ce dinamica la nivel european, reflectată în indicele Stoxx 600, ajunge la 6,4%.

În Statele Unite, Nasdaq Composite, unde sunt incluse marile companii tech, are 11,5%, iar S&P 500 afişează un avans de 5,2%, conform MarketWatch.

„Nu mă feresc să cercetez pieţe şi companii atractive. Cert este că-i mai uşor să găseşti în ţara ta ceva ce poţi înţelege mai bine pentru că înţelegi economia, cunoşti oamenii, mai vezi produsele în mod direct la un supermarket sau pe raftul unui magazin. În alte ţări este mai complicat, sunt şi bariere lingvistice, rapoartele nu se traduc mereu în engleză, uneori rămân în poloneză sau germană, de pildă.“

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent